Hlavní obsah

Bohumín dokončil hlavní opravy domu po loňském tragickém požáru

Foto: ČTK

Ilustrační snímek.

Reklama

Bohumín na Karvinsku dokončil hlavní opravy panelového domu, který loni v létě poničil požár, při němž zemřelo 11 lidí. Dělníci opravili ohořelou fasádu a poškozené byty. Další úpravy v domě se ještě chystají.

Článek

V únoru chce radnice zahájit generální opravu elektroinstalace, která přijde na milion korun. Objekt je stále částečně napojen na provizorní zdroje elektřiny, a tak ještě není v provozu jeden výtah nebo zvonky. Zatím v domě funguje jen větší výtah. Menší, který požár značně poškodil, je už ale nainstalovaný. Jezdit by měl nejpozději v polovině února. Poté chce město opravit i výtah větší. Rekonstrukce elektroinstalace potrvá do dubna a měla by umožnit opětovné osvětlení společných prostor, které nyní napájí náhradní zdroje a svítí se v nich nepřetržitě. Fungovat začnou také zvonky. V plánu jsou ještě drobné opravy jako výměna elektrorozvaděčů v některých bytech, doplnění některých dveří na chodbách či ve sklepě.

„Zásadní opravy se nám podařilo zrealizovat poměrně rychle. Věžák poškodil nejen oheň, ale i voda z hašení. Zasaženo bylo téměř 40 bytů z celkových 60, osm z nich muselo projít kompletní rekonstrukcí. V dalších třiceti se prováděly menší opravy, například výměny podlah, elektrorozvaděčů nebo nové výmalby. Byty, které voda ani požár nezasáhly, prošly revizemi plynu a elektřiny,“ uvedl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Renovace městského domu zatím přišla na 15 milionů korun.

Stavbaři dokončili i obnovu ohořelé fasády. Její poškození nakonec nebylo tak velké, jak město původně předpokládalo. „Nehořlavá zateplovací vata totiž splnila svou funkci, odolala vysokému žáru a zabránila šíření požáru. Bylo nutné vyměnit jen asi polovinu zasaženého zateplení. Zbytek stačilo tlakově očistit. Zvenčí se ještě měnila okna, parapety, zábradlí a povrchy na balkonech,“ uvedl Jan Hock z odboru rozvoje a investic. Fasádu pro město opravovala stejná firma, která před sedmi lety měla na starosti zateplení objektu. Dohledala původně použité materiály, omítku i nátěr.

Podle mluvčí radnice Lucie Špačkové se do bytů vrátili už všichni nájemníci, kteří při opravách využívali náhradní bydlení. „Až na dva byty se ve všech zase bydlí, jedním z nich je ten, v němž hořelo, město ho minimálně do podzimu pronajímat nebude,“ doplnila.

Požár panelového domu vypukl loni 8. srpna. Zemřelo při něm 11 lidí, další byli zraněni. Byt v 11. patře podle policie úmyslně zapálil čtyřiapadesátiletý muž, který tak řešil rodinné spory. V bytě, kde se tragédie stala, bylo v době útoku 15 lidí pozvaných na oslavu narozenin. Zadržený muž se přiznal, že hořlavinou polil dveře a zapálil je. Oheň se rozšířil velmi rychle. V bytě zemřelo šest lidí, dalších pět se zabilo, když z hořícího bytu v jedenáctém patře vyskočili. Čtyřem lidem se podařilo před plameny uniknout přelezením na balkon sousedního bytu. Policie žháře obvinila z vraždy a obecného ohrožení, je ve vazbě. Hrozí mu až výjimečný trest včetně doživotí.

Reklama

Doporučované