Hlavní obsah

Bohumín za sedm milionů korun opravil knihovnu v centru

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V centru Bohumína na Karvinsku skončila po pěti měsících vnitřní rekonstrukce tamní knihovny. Úpravy přišly na téměř sedm milionů korun.

Článek

Řemeslníci vyměnili rozvody vody a elektřiny, což umožní i kvalitnější internetové připojení. Modernizovali toalety a knihovna má také nové osvětlení, koberce nebo výmalbu.

„Na rekonstrukci jsme se chystali poměrně dlouho. V minulosti v budově ze šedesátých let fungovaly jesle, poté co zanikly, z nich vznikla knihovna, ale jednopatrový dům nikdy zásadnějšími vnitřními opravami neprošel, jen těmi vnějšími. Proto jsme stále častěji řešili nejrůznější havárie,“ uvedl ředitel městské kulturní agentury K3 Bohumín Karel Balcar.

Do knihovny se tak nyní vrací vybavení, které se kvůli rekonstrukci muselo přemístit do náhradních či skladovacích prostor, a to včetně zhruba 50 tisíc knih, časopisů a dalších nosičů.

Knihovna by sice během února měla být na čtenáře zcela připravena, ale kvůli protiepidemickým opatřením ji zatím není možné otevřít. „Knihovna tak zatím bohumínským čtenářům nabízí takzvanou knihovnickou první pomoc, což je bezkontaktní půjčování po telefonu, kdy jim knihovnice dovezou vybrané tituly až domů. Vrátit je pak mohou do speciální biblioschránky před vstupem do knihovny,“ sdělila mluvčí radnice Lucie Špačková. Zaměstnanci knihovny doufají, že brzy bude možné zprovoznit alespoň výdejové okénko pro půjčování a vrácení knih.

Reklama

Doporučované