Hlavní obsah

Boj s covidem má řídit „národní tým“ vědy. Válek vyjednává záštitu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministerský kandidát Vlastimil Válek chce v Česku založit vědeckou instituci, která bude řešit boj s epidemií.

Reklama

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek mluví o zárodku vědecké instituce, která odborně zaštítí opatření proti koronaviru. Chce, aby vědci mluvili jednotnějším hlasem.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Brzdění epidemie covidu se bude mnohem víc řídit názory odborníků než politiků. To je cíl ministerského kandidáta Vlastimila Válka (TOP 09). Chce také lépe a srozumitelněji vysvětlovat opatření lidem. Proto dál rozšiřuje avizovaný Národní tým pro zvládnutí epidemie. „Dneska už čítá víc než padesát členů,“ potvrdil Válek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Expertní skupina má posloužit jako „zárodek“ obdoby německého Kochova institutu. Státní organizace u sousedů fakticky řídí potírání koronaviru a radí spolkové vládě s protiepidemickými opatřeními. Úřad spadající pod tamní ministerstvo zdravotnictví zaměstnává 1100 lidí a operuje s ročním rozpočtem přes 3,3 miliardy korun.

O vzniku české obdoby už hovořili členové Babišovy vlády, reálnější obrysy ale získává až teď. Válek chce sestavit jakýsi „národní tým“ české vědy, který bude vládě předkládat doporučení pro boj s covidem. Zatím „virtuální“ obdoba Kochova institutu má podle Válka začít pracovat do tří až čtyř týdnů.

Pro expertní skupinu teď vyjednává záštitu u vědeckých kapacit. „Přál bych si, aby zastřešily rozhodnutí s tím, že jsou vědecká. Že to nebudou rozhodnutí politická. Politici je nemusí vždycky akceptovat, ale budou pro ně k dispozici,“ řekl Válek.

Už žádné hádky přes média

Ve čtvrtek odpoledne jednal se zástupci České lékařské společnosti, České konference rektorů, asociace děkanů, Agentury pro zdravotnický výzkum. Chce také oslovit Akademii věd. „Plán vítám. Dohodli jsme se, že nadelegujeme další odborníky ke spektru, které v týmu nyní je. Máme tvořit odbornou oponenturu. Doufáme, že zanikne všehochuť diskuze lidí, kteří epidemii mnohdy velmi málo rozumí,“ uvedl předseda České lékařské společnosti Štěpán Svačina.

Podle Válka má k lidem znít jeden jasný odborný hlas. „Aby debata vědecká zůstala na vědeckém poli. Ať se vědci, výzkumníci, badatelé mezi sebou hádají, ale ne přes média a nezískávají si svoje fankluby a sekty obdivovatelů,“ sdělil Válek.

V čele skupiny má stát šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který je ústřední expertní postavou i současné vlády. Po dohodě s Válkem má národní tým rozdělit do jednotlivých odborných sekcí. Podle plánu instituce absorbuje debatu vědeckých špiček a poté vládě a společnosti vyšle jednoznačné názory a doporučení. „Má být jasné: Toto je konsenzuální názor české vědecké veřejnosti. Nechci hlas jednoho člověka, k němuž se přimkne skupina politiků, kterým se to zrovna hodí. Je potřeba přesvědčit společnost, že tu vědecká shoda existuje,“ zdůraznil Válek.

Ohlášení členové Národního týmu pro zvládnutí epidemie

  • Mgr. Michal Bartoš – ředitel KHS Plzeň
  • MUDr. Hana Cabrnochová, MBA – praktický dětský lékař, člen výboru České vakcinologické společnosti
  • MUDr. Renata Ciupek – ředitelka protiepidemického odboru KHS Brno
  • MUDr. Pavel Dlouhý – předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP
  • MUDr. Daniel Dražan – praktický dětský lékař, člen výboru České vakcinologické společnosti ČLS JEP
  • Prof. MUDr. Pavel Dřevínek, Ph.D. – přednosta Ústavu Lékařské mikrobiologie 2. LF UK, FN Motol
  • Prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D. – ředitel UZIS Praha
  • MVDr. Václav Fejt, vedoucí laboratoře imunologie a sérologie, Nemocnice Havlíčkův Brod, člen SMIS
  • Doc. MUDr. Marián Hajdúch, Ph.D. – LF UP a FN Olomouc, Ústav molekulární a translační medicíny
  • RNDr. Lucia Houfková – datová analytička, finanční ředitelka Erste Asset Management GmbH
  • plk. prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D. – epidemiolog, vakcinolog, předseda České vakcinologické společnosti (ČVS) ČLS JEP
  • Doc. RNDr. Arnošt Komárek, Ph.D. – Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky, Matematicko-fyzikální fakulta UK Praha
  • Doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D. – ředitelka KHS České Budějovice
  • MUDr. Jan Kynčl, Ph.D. – Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ Praha
  • MUDr. Barbora Macková – ředitelka Státního zdravotního ústavu Praha, virologie
  • Doc. MUDr. Rastislav Maďar – děkan LF Ostravské univerzity, epidemiolog, člen MESES
  • MUDr. Martina Marešová – ředitelka protiepidemického odboru HS hlavního města Prahy
  • MUDr. Richard Pikner, Ph.D. – primář Oddělení klinických laboratoří a kostního metabolismu, Nemocnice Klatovy, místopředseda České společnosti klinické biochemie ČLS JEP
  • MUDr. Jana Prattingerová – ředitelka protiepidemického odboru KHS Liberec
  • MUDr. Hana Roháčová, Ph.D. – primářka Kliniky infekčních nemocí FN Bulovka
  • MUDr. Petr Smejkal – epidemiolog IKEM Praha, člen MESES
  • Ing. Robert Straka, Ph.D. – biostatistik s erudicí v imunologii, AGH University of Science and Technology in Kraków
  • Prof. MUDr. Ilja Stříž, CSc. – přednosta Pracoviště laboratorních metod a vedoucí Pracoviště klinické a transplantační imunologie IKEM Praha
  • Prof. Vojtěch Thon, Ph.D. – imunolog, výzkumné centrum Recetox Masarykovy univerzity Brno
  • MUDr. Hana Zelená, Ph.D., Centrum klinických laboratoří, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita, člen SMIS
  • MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů ČR
  • Doc. MUDr. Bohumil Seifert, přednosta Ústavu všeobecného lékařství
  • MUDr. Ing. Veronika Jilichová Nová, praktická lékařka pro děti a dorost v Plzni

Ke „sjednocení“ vědeckých hlasů se skepticky vyjádřil končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Z uplynulých měsíců dobře pamatuje bouřlivé debaty expertů. „Většinu odborníků z této nové skupiny osobně znám, stejně jako jejich názory. Jsou polarizované. Bylo by krásné, kdyby od nich šel jediný pohled. Ale po zkušenosti, co mám, je to velmi složité,“ namítl Vojtěch v pořadu ČT Události, komentáře.

„Mimochodem systém O-N prvotně navrhl pan Chlíbek,“ podotkl Vojtěch s tím, že přitom Válkův AntiCovid tým nová vládní opatření kritizuje - chybí mu v nich zachování možnosti PCR testování i pro neočkované. „Nevím, jak debata mezi experty probíhala, když nyní se škrtem uznávání testů AntiCovid tým nesouhlasí,“ dodal Vojtěch.

O složitém úkolu mluví také expertka na politický marketing Alžběta Králová. „Určitě mohou být vědci jednotnější, nikdy ale nebudou zcela jednotní. Během celé pandemie se potýkáme s tím, že se i v odborné komunitě vytvořila řada názorových proudů. Nová vláda by se měla snažit odborníky sjednotit, naslouchat jim a spolupracovat s nimi. Měla by se poučit z neúspěchů dosluhující vlády,“ uvedla členka Institutu politického marketingu.

Připomněla, že jako poradní orgán funguje třeba Národní ekonomická rada vlády (NERV). Vnímá také úskalí případně nově vzniklé instituce. „Špičkoví vědci už většinou někde působí. Musí tam být také velká součinnost ze strany vlády. Ta dosavadní NERVu neposkytovala ani anonymizovaná data,“ připomněla.

Vyjadřovaly se neuvěřitelné osoby

V mnohoznačných vyjádřeních spatřuje Válek jeden z klíčových problémů Česka v epidemii. Končící vláda podle něj nezvládla komunikaci směrem k lidem. Ti kvůli častému chaosu k nařízením ztratili důvěru. Rozdělují je také odlišné názory vědců, kteří v médiích vystupují. „Občan neví, co si vědecká společnost myslí. Jednotliví poslanci se zaštiťovali svými guru, které považovali za jediné hlasatele pravdy. To byla obrovská chyba, která se vládě stala,“ připomněl Válek.

Souhlasí s ním také Svačina. „Za poslední dva roky se k epidemii vyjadřovaly neuvěřitelné osoby. Přírodovědci, kteří o medicíně nevědí nic. Zpolitizovaly se protilátky. Nastupující pan ministr chce správně hlasy sjednotit a zrušit kontakt se samozvanými společnostmi a vytvořit strukturu, která to bude vyhodnocovat odborně ze všech oborů,“ vysvětlil Svačina.

Podle Králové bude návrat důvěry velmi složitý. „Nově vznikající vláda se o to minimálně musí pokusit. Je třeba mít jasnou komunikační strategii, které se budou držet všichni představitelé vlády, a je potřeba, aby komunikovali jako jeden tým. Aby nevytvářeli komunikační chaos a svá vyjádření následně neměnili. To by jim velmi výrazně uškodilo na kredibilitě. U prozatímních výstupů budoucího ministra zdravotnictví vidím velké rezervy, na kterých je třeba pracovat,“ zdůraznila Králová. Válka za neodbornost opakovaně kritizoval končící premiér Andrej Babiš.

Špatná komunikace končící vlády podle Králové přispěla k tomu, že se část veřejnosti snažila suplovat roli státu. „Tím dochází k tomu, že v takto zásadní otázce jsou veřejnosti prezentovány názory lidí, kteří k dané problematice nemají odbornou erudici. Zjednodušeně řečeno - zpěvák by také jistě nebyl rád, kdyby jeho nejnovější album odborně hodnotil epidemiolog s nulovou zkušeností s tvorbou hudby. Média by k nastalé situaci měla přistupovat zodpovědněji, jde zde o lidské životy,“ dodala Králová.

Válek chce expertní tým dále rozvíjet. „Byl bych velmi rád, aby ti lidé byli jmenovaní ministrem a tým zastřešila nastupující ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová. Může to být zárodek, možná vědecká rada obdoby Kochova institutu,“ doplnil Válek.

Reklama

Doporučované