Hlavní obsah

Boj se suchem? Nové Mlýny změní tuny kamení i vyšší hladina

Ze Střední nádrže na Nových Mlýnech se tyčí do dálky kostel svatého Linharta, poslední pozůstatek zatopené obce Mušov.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší vodní hladinu Moravy obsadí stavbaři. Kvůli suchu se má hladina novomlýnských nádrží zvednout o 35 centimetrů.

Článek

Pomoc ohroženým ptákům a také okolí sužovanému suchem. Tak Povodí Moravy vysvětluje sérii konkrétních opatření, která chystá pro největší vodní plochu na Moravě. Novomlýnské nádrže, zabírající přes třicet kilometrů čtverečních, se kvůli boji s mizivými srážkami změní.

Do roku 2027 se má hladina Střední a Dolní nádrže zvednout o 35 centimetrů, což bude znamenat 9 milionů kubíků vody navíc. Nové Mlýny jsou evropsky důležité stanoviště pro desítky tisíc ptáků. Pravidelně tam hnízdí třeba rybák obecný, nebo husa velká. Právě kvůli nim vodohospodáři nachystají rozsáhlé kamenité hráze nebo umělé ostrovy na hladině. „Sérií opatření prostředí ptákům ještě vylepšíme,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Ekologičtí aktivisté ale protestují. Podle nich může navýšení hladiny vzácná hnízdiště poškodit, protože voda zaplaví důležité mělčiny, části ostrovů i ptačí pastviny. Děti Země upozornily, že plán péče je nahodilý a žádají krajské úředníky o podrobné posouzení vlivu na životní prostředí.

„Je to rizikový projekt. Biologické hodnocení se opírá o průzkumy, které trvaly jen tři měsíce. Vnímáme to jako nehotový dokument a ledabylý výstřel. Povodí čeká, jak zareagují odborníci i veřejnost,“ uvedl předseda spolku Miroslav Patrik.

Vodohospodáři to odmítají a tvrdí, že sérii opatření probrali se všemi zainteresovanými stranami včetně ornitologů či rybářů.

„Zpevníme přirozené ostrovy, vytvoříme vlnolamy, aby nedocházelo k rozplavování ostrovů. Vylepšíme podmínky z pohledu životního prostředí i hospodaření s vodou,“ popsal Chmelař.

Osvědčil se podle něj i loňský pilotní projekt umělého plovoucího ostrova. Na rozloze 18 metrů čtverečních hnízdili právě vzácní rybáci. „Podařilo se odchovat desítky mláďat,“ doplnil mluvčí.

Pokud však plán projde úřední mašinerií, nádrže na několik let obsadí stavební stroje. Podle dokumentu, který Povodí Moravy předkládá úřadům, práce potrvají přes čtyři roky. Nákladní auta i čluny budou převážet tisíce tun kamení i zeminy. Pro snazší přesuny má u nádrže vzniknout také provizorní přístav. „Pro výstavbu bude nákupem zajištěno lomové a drcené kamenivo v celkovém množství 80 420 metrů krychlových,“ píše se v dokumentu.

Podle aktivistů nad plánem visí další otazníky. „Není jasná míra hluku nebo jak se bude dovážet a rozmisťovat kamení na tvorbu vlnolamů,“ namítl Patrik.

Ornitologové potvrzují, že s Povodím Moravy plán intenzivně rozebírají. „Projekt je značně kontroverzní. Jsou tam opatření pro zlepšení podmínek ptáků, která bereme pozitivně. Na druhou stranu navýšení hladiny negativně ovlivní stávající ostrovy i mělčiny, dojde k zaplavení mokřadů. Poslali jsme řadu připomínek. Uvidíme, jak se vše podaří skloubit,“ řekl Gašpar Čamlík z České společnosti ornitologické.

Aktéři budou také řešit, v jakém ročním období bude hladina výš. Pro vodohospodářské účely je ideální maximální napuštění i v květnu, největší sucha běžně začínají později. „Jenže to už musí být hladina níž kvůli hnízdění rybáků,“ sdělil Patrik.

Povodí ujišťuje, že hladina bude kolísat, což je v přírodě přirozenější. „Řád upravíme i na základě dohody s ornitology,“ vysvětlil Chmelař.

Projekt teď posuzují úředníci ministerstva životního prostředí v takzvaném zjišťovacím řízení. „Budeme čekat na zpětnou vazbu, abychom věděli, co vše je potřeba udělat pro zahájení těch opatření,“ popsal Chmelař.

Jasno má být v řádu týdnů. Postupná opatření nezačnou dříve než v příštím roce.

Povodí si také nechalo vypracovat nezávislý posudek od Tomáše Kurase. Biolog z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého se na ochranu přírody specializuje. „Uvažovaný záměr nebude mít významný negativní vliv na celistvost a předměty ochrany evropsky významných lokalit a ptačích oblastí soustavy Natura 2000,“ uvedl v závěru 56stránkového posudku.

Reklama

Související témata:

Doporučované