Hlavní obsah

Největší knižní veletrh světa čelí bojkotu kvůli účasti krajní pravice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Stánek krajně pravicového nakladatelství Jungeuropa.

Po loňském ročníku, který se odehrál pouze online, se největší knižní veletrh světa vrátil do centra Frankfurtu nad Mohanem. Několik autorů se ale odmítlo zúčastnit – na protest proti přítomnosti krajně pravicových nakladatelů.

Článek

Podle amerického listu The Washington Post takové rozhodnutí učinili nejméně čtyři spisovatelé. Mezi nimi autorka a aktivistka Jasmina Kuhnkeová, jež měla na veletrhu v pátek představit svůj knižní debut s názvem Černé srdce.

V pondělí ale Kuhnkeová vydala prohlášení, v němž vysvětluje, proč se mezinárodní akce ve Frankfurtu nad Mohanem nakonec nezúčastní – kvůli účasti krajně pravicových nakladatelů a propagaci takto orientovaných knih. Spisovatelka jmenovala konkrétně krajně pravicového aktivistu Philipa Steina, šéfa nakladatelství Jungeuropa, který měl mít stánek přímo vedle pódia, kde měla vystupovat.

V prohlášení Kuhnkeová uvedla, že jakožto lídr krajně pravicové asociace Jedno procento volal Stein po její deportaci. Spisovatelka má z otcovy strany senegalské kořeny, z matčiny chorvatské.

„Proto se dá očekávat, že kromě takových nakladatelství a autorů navštíví veletrh i další členové krajní pravice, což pro mě osobně nepochybně představuje nebezpečí,“ píše Kuhnkeová. Již v minulosti se stala terčem extremistů – její osobní adresa se objevila na internetu. Spolu s výhrůžkami smrtí.

Cenzuru ne, bezpečnost ano

Účast krajně pravicových nakladatelů vyvolala vlnu kritiky už dříve. Třeba v roce 2017 uspořádala podle agentury Reuters Nadace Amadea Antonia, jež se zaměřuje na boj proti extremismu, akci, jíž chtěla vyjádřit nesouhlas s pozváním vysoce postaveného krajně pravicového aktivity Götze Kubitscheka. „Zákazy a cenzury pro nás nepředstavují možnost,“ uvedl tehdy ředitel veletrhu Juergen Boos.

Německá spisovatelka Kuhnkeová nyní říká, že nestojí o cenzuru, ale o bezpečnost. „Je pro mě nepochopitelné, že se veletrh opakovaně rozhodl umožnit těmto pravicovým extremistům vystavovat v rámci události. Z tohoto důvodu a také proto, že jsem žena tmavé barvy pleti, ohrožená právě těmito extremisty, nemám jinou možnost než veletrh bojkotovat,“ vysvětlila autorka.

Její rozhodnutí nezůstalo bez odezvy – následovalo jej několik dalších spisovatelů. Konkrétně autorky Nikeata Thompsonová, Annabelle Mandengová a spisovatel Riccardo Simonetti. Jedna z restaurací napojených na veletrh své vazby ukončila. A frankfurtské Vzdělávací centrum Anny Frankové pravicový extremismus označilo za „existenční riziko“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

I přes četnou kritiku ale vedení knižního veletrhu ve Frankfurtu, největší akce svého druhu na světě, svůj postoj nemění: „Zavázali jsme se celosvětově prosazovat svobodu slova i tisku. Proto je nám jasné, že nakladatelé, kteří působí v mezích zákona, mohou vystavovat na veletrhu, byť s nimi třeba nesdílíme názor. Jsou základem svobodné komunikace v naší demokracii a uspořádání festivalu vůbec.“

Doporučované