Hlavní obsah

Boko Haram stále více používá děti jako lidské zbraně. Počet sebevražedných útoků roste

Vzrostly počty sebevražedných dětských atentátníků.

 

Reklama

UNICEF zveřejnil počty dětských obětí za letošní rok, které souvisí s teroristickou skupinou Boko Haram.

Článek

Počet dětských sebevražedných atentátníků v oblasti Čadského jezera v Nigérii rapidně vzrostl oproti loňskému roku. Za útoky stojí islámská teroristická organizace Boko Haram. Pouze letos přišlo o život 27 nezletilých, z toho převážně dívky. Vyplývá to z nových statistik počtu dětských obětí, které zveřejnil UNICEF.

Teroristická skupina stále více využívá děti k bombovým útokům na přeplněných tržištích, v mešitách nebo táborech pro lidi bez domova.

Děti, kterým se podaří z Boko Haram uniknout, nemají slibné vyhlídky na svou budoucnost. Buď jsou drženy ve vazbě, nebo je jejich rodiče odmítnou.

Jedna 16letá dívka z Čadu přišla podle organizace o své končetiny poté, co byla pod vlivem drog přinucena k pokusu o sebevražedný útok na trhu. Přestože přežila, její rodina ji ze strachu zavrhla.

„Tyto děti jsou oběti, nikoli viníci. Nutit je do páchání těchto hrůzných činů je trestuhodné,” vysvětluje Marie-Pierre Poirier, regionální ředitelka UNICEFU pro západní a střední Afriku.

Boko Haram je organizace, jejímž cílem je z Nigérie vytvořit muslimský stát, založený na striktním výkladu práva šaría. Za sedm let svého působení zapříčinila více jak 25 000 lidských obětí.

Od března letošního roku se začala organizace stahovat, poté co se nigerijské armádě podařilo sektu opakovaně porazit. Ojedinělé teroristické útoky však přesto pokračují.

Lidé, kteří byli kvůli radikálům nuceni opustit své domy, mají nyní možnost návratu. Stále je však svazuje strach. Rodiny, jež žily v uprchlických táborech, byly závislé na potravinové pomoci. Nyní se vracejí domů, kde léta jejich zemědělská půda nebyla využívaná. A jsou odkázáni hladovět.

Dětské únosy organizace Boko Haram se staly celosvětově známými po zajetí více než 200 dívek z města Chibok roku 2014. Většina z nich se dodnes pohřešuje.

Twitter: Přineste zpět naše dívky. Svět zapomněl! 

Reklama

Související témata:

Doporučované