Hlavní obsah

Bomba v londýnském metru mohla zabít všechny ve vagonu. Policie zadržela druhého podezřelého

Při útoku v Londýně byla prý použita oblíbená trhavina islamistůVideo: AP

 

Reklama

Britská policie zadržela druhého muže v souvislosti s pátečním atentátem v londýnském metru. Nálož, která vybuchla v jednom z vagonů, měla potenciál usmrtit všechny cestující. Stupeň rizika teroristického útoku klesl na druhý nejvyšší.

Článek

Policie v neděli oznámila, že v sobotu v noci zadržela jednadvacetiletého muže ve čtvrti Hounslow na západě Londýna. Zůstává ve vazbě. Už v sobotu byl v Doveru na jihu Anglie zadržen v souvislosti s atentátem osmnáctiletý mladík.

Muž byl zatčen v zóně, odkud z doverského přístavu odplouvají lodě, což vyvolalo obavy, že by se teroristé stojící za pátečním útokem na londýnské stanici metra Parsons Green mohli snažit z Británie uprchnout.

Jeden ze svědků, který zatýkání v Doveru sledoval, vypověděl, že muž nevypadal jako Angličan. „Byl to běloch, nevypadal jako Arab, ale nebyl to Angličan,” prohlásil Daniel Vaselicu, který v Doveru čekal na trajekt.

Britské úřady v neděli po necelých 48 hodinách snížily stupeň teroristické hrozby z „kritického” na „vážný”. Na bezpečnost v ulicích nicméně stále dohlížejí stovky vojáků. 

Podle médií policisté prohledávali nemovitosti na předměstí Sunbury, kde měl pobývat osmnáctiletý podezřelý. Další domovní prohlídku provedli v neděli vyšetřovatelé v obci Stanwell, která sousedí se Sunbury. Tato akce podle BBC souvisí s druhým zadrženým mužem podezřelým z účasti na útoku.

Bomba selhala

Podle britského deníku The Independent byla při pátečním teroristickém útoku v londýnském metru použita trhavina triaceton triperoxid (TATP), kterou často při sebevražedných atentátech používají islámští radikálové. Improvizovaná nálož vybuchla ale jen částečně, takže nikoho neusmrtila a vyžádala si „pouze” 29 zraněných.

Hospitalizována už zůstává jen jedna osoba, která je v péči nemocnice specializující se na popáleniny.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová řekla, že nálož měla potenciál zabít všechny lidi v plném vagonu metra.

Náměstek ministryně vnitra pro otázky bezpečnosti Ben Wallace uvedl, že bomba v londýnském metru obsahovala stejně silnou výbušninu, která zabila 22 lidí při květnovém útoku na multifunkční halu v severoanglickém Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grande. Tentokrát ale nálož částečně selhala.

Generálmajor Chip Chapman, který stál v minulosti v čele protiteroristického oddělení ministerstva obrany, připomněl, že útok byl spáchán v dopravní špičce a mohl si vyžádat velké množství lidských životů. „Všichni v tom vagonu mohli zahynout,” řekl listu The Independent. Podle Chapmana by krveprolití při vydařené explozi zhoršily ještě šrapnely, jimiž byla bomba naplněna.

Nejmenovaní činitelé uvedli, že bomba obsahovala oblíbenou trhavinu teroristické organizace Islámský stát (IS) triaceton triperoxid. Tu lze podle deníku The Independent vyrobit za necelý den za použití běžně dostupných chemikálií - a stala se poznávací značkou útoků Islámského státu, včetně atentátů v Manchesteru, Paříži a Bruselu.

Někteří cestující z postiženého vagonu uvedli, že bezprostředně po explozi cítili ve vagonu silný zápach jakési chemikálie a viděli ohnivou kouli. Exploze vyšla z plastového kbelíku, z něhož po výbuchu trčely dráty.

„Kdyby byl ten kbelík jen zpola plný, patrně by zabil většinu lidí ve vagonu. A nechtěl bych být ani v tom vedlejším,” řekl expert na výbušniny Sidney Alford. „Byla to hodně velká bomba. Řádná exploze by prorazila podlahu a strhla střechu vagonu, i kdyby bomba neobsahovala šrapnely,” dodal.

Generálmajor Chapman je přesvědčen, že páteční atentát nebyl dílem osamělého vlka, ale podíleli se na něm členové nějaké zločinecké sítě. „Nejvyšší stupeň ohrožení zůstane v platnosti, dokud nebudeme mít jistotu, že byly všechny složky této sítě vypátrány,” konstatoval.

Reklama

Doporučované