Hlavní obsah

Bombardování Aleppa bude pokračovat. Asad slíbil město „vyčistit od teroristů"

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Z Aleppa, nejlidnatějšího města Sýrie, zbyly po pěti letech ve válce jen trosky (video: Marie Vladyková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

„Teroristy musíme zabít, nebo je zatlačit zpátky, odkud přišli,” řekl syrský prezident pro ruský deník Komsomolskaya Pravda.

Článek

Bašár Asad zaujal v rozhovoru pro ruský deník Komsomolskaya Pravda zcela nekompromisní stanovisko. Aleppo podle něj „musí být vyčištěno” a použito jako „odrazový můstek” pro ukončení syrského konfliktu. Ve městě je nyní pod palbou vládního letectva uvězněno asi čtvrt milionu osob, což na Západě vyvolává rostoucí znepokojení.

Aleppo bylo kdysi největším syrským městem a tahounem syrského průmyslu. Od roku 2012 zde však zuří konflikt mezi protirežimními povstalci a vládními silami. „Bude to odrazový můstek pro osvobození dalších oblastí od teroristů. Tím je Aleppo významné dnes,” řekl Asad.

Kritický stav ve městě nastal v září, kdy se k vládní operaci přidalo ruské letectvo. Společné bombardování jen v tomto týdnu ve východním Aleppu podle humanitárních pracovníků zabilo přes 150 osob. Syrská vláda však tvrdí, že teroristi používají civilisty jako živé štíty.

„Musíte tu oblast čistit dál a zatlačit teroristy do Turecka, zpátky odkud přišli, nebo je zabít. Neexistuje jiná možnost," pokračoval Asad.

Zcela opačný postoj zaujímají politici na Západě, kde roste pobouření ohledně katastrofálních životních podmínek ve městě. V září měly humanitární konvoje OSN obyvatelům doručit životně důležité potraviny a zdravotnický materiál, avšak operace ztroskotala už po týdnu, když bylo porušeno příměří sjednané pod záštitou USA a Ruska.

Zástupci Spojených států, Ruska a dalších zemí budou již v sobotu hledat řešení situace v Aleppu při setkání ve švýcarském Lausanne. Britský premiér Boris Johnson pak ve čtvrtek oznámil, že možností západní vojenské intervence v Sýrii se bude v neděli zabývat jednání evropských ministrů zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované