Hlavní obsah

„Přestaňte bombardovat, chci už spát." Sedmiletá dívka popisuje válku v Aleppu

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Matka s dcerou na Twitteru představují život ve městě Aleppo, které je často terčem náletů.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Fatema se svojí dcerou Banou na Twitteru ukazují život ve vybombardovaném syrském městě Aleppo.

Článek

Ukázat válku ve městě Aleppo očima sedmileté dívky. O to se už měsíc snaží na Twitteru Fatemah se svojí dcerou Banou, které v syrském městě žijí a bombardování se stalo součástí jejich života.

„Prosím přestaňte bombardovat, jsem unavená, chci spát," přeje si v jednom z videí Bana. „To je dům mojí kamarádky, který zasáhla bomba. Je mrtvá. Moc mi chybí," vzkazuje v jiném tweetu.

Bana žije v nejlidnatějším městě Sýrie se svými dvěma mladšími bratry, matkou - vystudovanou učitelkou angličtiny - a otcem, který je profesí právník.

Online zápisník z války

Fatemah se snaží přidávat postřehy své dcery na Twitter každý den, přestože internetový signál není vždy k dispozici. Zaznamenává tak denní život ve válkou paralyzovaném Aleppu.

Bana už nebyla ve škole více než rok. Bombardování neustává a venku není bezpečno. Přesto věří, že jednou nálety utichnou, ona se bude moci vrátit do školní lavice a stát se učitelkou, jako její matka.

Podle matky už Bana zažila na svůj věk víc než dost. Pod troskami domů viděla umírat své přátele, sledovala nálety na místní nemocnice i trpěla žízní, když došla pitná voda.

Bana i její bratři mají podle reakcí na Twitteru největší strach z ruských letounů, které prý často útočí na nemocnice. Lidem se tak u lékařů velké péče nedostane, v Aleppu je totiž velký nedostatek léků i potravin.

Syrská válka si od začátku vyžádala přes 400 tisíc obětí, minimálně 31 tisíc lidí zemřelo právě v Aleppu. Útoky se nevyhýbají ani dětem.

Při posledním pokusu o dovoz humanitární pomoci došlo k útoku na konvoj, ze kterého USA obvinilo Rusko. Viní ho i z nedodržování dohodnutých podmínek a narušení syrského příměří. To byl i důvod, proč Spojené státy spolupráci s Ruskem ukončily.

Reklama

Doporučované