Hlavní obsah

Bombardování z dronů, tvrdé noční útoky. Islámský stát zuřivě bránil svou poslední baštu

Arabsko-kurdská koalice SDF oznámila dobytí poslední bašty IS na východě Sýrie.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Chalífát Islámského státu je minulostí, oznámila arabsko-kurdská koalice SDF. Její bojovníci po několika měsících dobyli poslední baštu IS na východě Sýrie.

Článek

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území v obci Baghúz na východě Sýrie. Z té se během několika dní evakuovalo na 60 tisíc civilistů. Ke konci bojů se vzdaly i tisíce samotných bojovníků IS. S odvoláním na vyjádření mluvčího arabsko-kurdské koalice SDF podporované Spojenými státy Mustafy Bálího o tom informovala agentura Reuters.

Vítězství SDF znamená podle Bálího definitivní konec samozvaného chalífátu, který kdysi zabíral třetinu Sýrie a Iráku. Někteří reportéři ale přesto z oblasti hlásí další střelbu.

„Baghúz byl osvobozen. Vojenského vítězství proti IS bylo dosaženo,“ sdělil Bálí na Twitteru. Koalice SDF bojovala o obec Baghúz ležící nedaleko hranice s Irákem několik měsíců.

IS bránil necelé 4 kilometry čtvrteční s překvapivou silou. Džihádisté používali výbušniny v autě, na bojovníky SDF také shazovali bomby z dronů, v noci pak sebevražední atentátníci přebíhali frontu a snažili se vojáky překvapit ve spánku, píší The New York Times.

Jejich manželky při evakuaci házely hlínu na reportéry a provolávaly slávu Islámskému státu, samotní bojovníci zase natáčeli svůj boj s SDF, kde vystupovali jako hrdinové, kteří brání chalífát do posledního dechu, píše agentura Reuters.

Boj pokračuje

Svět sice zaplavily záběry vzdávajících se islamistů, boj s nimi ale zdaleka nekončí. „Tohle je velká událost, nejen pro nás, ale pro celý svět,“ řekl jeden z mluvčích SDF Kino Gabriel. „Nemůžeme ale říct, že je IS pryč. Je pravda, že už nemají své území ani armádu. I nadále však zůstávají po celém světě.“

Bálí rovněž slíbil bojovat proti zbytkům radikálů, dokud nebudou zcela vymýceni. IS sice v Sýrii ani Iráku již neovládá žádné území, v obou zemích však provádí diverzní útoky.

Podle některých odborníků hrozí, že po případném stažení amerických vojáků obsadí uvolněné území. Jeho přidružené organizace nadále působí na egyptském poloostrově Sinaj, v Afghánistánu a dalších zemích.

Podle agentury AP je ale ohlášení definitivního vítězství možná předčasné. Její reportér ještě na místě slyšel střelbu z minometů a pušek. V pátek mluvčí SDF přiznal, že někteří bojovníci IS se dosud schovávají v jeskyních poblíž Baghúzu a že probíhají „dočišťovací operace“. Americký prezident Donald Trump ohlásil konečné vítězství nad islamisty již v pátek.

Oznámení SDF může znamenat konec 4,5leté kampaně mnoha různých vojenských sil proti IS.

Islámský stát od roku 2014 kontroloval téměř polovinu Sýrie a třetinu Iráku – hlavní bašty byly irácký Mosul a syrská Rakka.

V řadách IS bojovalo okolo čtyřiceti tisíc cizinců. K jeho porážce v Iráku došlo už v roce 2017. Podle Spojených států se ale vůdce IS abú Bakr Bagdádí stále v Iráku skrývá.

Reklama

Doporučované