Hlavní obsah

Boris Johnson se omluvil za 53 tisíc liber zatajených v majetkovém přiznání

Johnson neuvedl 53 000 liber v příjmech majetkového přiznání. Sněmovně se omluvil.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson nepřiznal příjmy ve výši 1,5 milionu korun. Musel se tak omluvit. Nařídil mu to kontrolní orgán britského parlamentu. Informace o tom zveřejnila agentura Reuters.

Článek

Bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson se dnes musel omluvit za to, že v rozporu s pravidly nepřiznal příjmy ve výši téměř 53.000 liber (1,5 milionu korun). Informovala o tom agentura Reuters. Konzervativnímu poslanci, který vládu opustil kvůli nesouhlasu s brexitovým plánem premiérky Theresy Mayové, omluvu nařídil kontrolní orgán britského parlamentu.

„Nabízím proto sněmovně plnou a bezvýhradnou omluvu," řekl Johnson britským poslancům poté, co vysvětlil, jak podle něj k vynechání příjmů z majetkového přiznání došlo. „Přijímám plnou zodpovědnost a už jsem také přijal kroky, abych snížil pravděpodobnost, že se to stane znovu,“ dodal poslanec v prohlášení. Podle něj nebyla skutečnost, že neuvedl část svých příjmů, úmyslem, ale nedopatřením.

Podle parlamentního kontrolního orgánu Johnson neuvedl ve svém majetkovém přiznání devět plateb v celkové hodnotě téměř 53 tisíc liber. Podle Johnsona to byly „nečekané“ autorské honoráře ze zahraničí.

Od okamžiku, kdy letos v červenci rezignoval na svou funkci ministra zahraničí, píše Boris Johnson pravidelně sloupky pro list The Daily Telegraph. Podle agentury Reuters si za ně ročně vydělá 275 tisíc liber (osm milionů korun).

Reklama

Doporučované