Hlavní obsah

Botanici našli v Podyjí poprvé po 70 letech vzácnou orchidej

Foto: Správa národního parku Podyjí/Luděk Čech

Jazýček jadranský se v Podyjí objevil poprvé po sedmdesáti letech.

Reklama

Výskyt této orchideje přímo v Podyjí odborníci uvádějí ve svých knihách z první poloviny 20. století, naposledy Vratislav Drlík ve své Květeně Znojemska z počátku 50. let.

Článek

Botanici našli u Hnanic v Podyjí na Znojemsku vzácnou orchidej, jazýček jadranský. Stalo se tak poprvé po 70 letech. Správa národního parku to dnes uvedla na svém webu. Odborníci v parku našli i další vzácné rostliny.

Výskyt této orchideje přímo v Podyjí odborníci uvádějí ve svých knihách z první poloviny 20. století, naposledy Vratislav Drlík ve své Květeně Znojemska z počátku 50. let. „Jazýček v této knize ale charakterizuje jako vzácný a pro svůj herbář již ani nesebral dokladovou položku. Od té doby o jeho výskytu na Znojemsku nejsou žádné zprávy. Botanici po něm na příhodných lokalitách marně pátrají od vzniku národního parku. Letos se ho ale podařilo objevit poprvé,“ uvedla botanička Národního parku Podyjí Lenka Reiterová.

Jazýček jadranský je až 60 centimetrů vysoký. Líbí se mu na teplých, ale polostinných místech, jako jsou například rozvolněné lesostepi, světlá místa listnatých lesů nebo jejich okrajů. V době kvetení, na přelomu června a července, je nápadný svojí asi půl metru vysokou lodyhou. Ta je porostlá řídkým květenstvím složeným z vícebarevných, neobvykle tvarovaných květů. V Česku roste už jen velmi vzácně.

Objev v Podyjí se odborníkům podařil v rámci floristického kurzu České botanické společnosti. Na Znojemsku se ho letos zúčastnilo na 150 lidí a devět z pěti desítek jeho tras vedlo přímo do národního parku. „Botanikům se tak mimo jiné podařilo potvrdit výskyt řady vzácných druhů, jako je například vítod hořký, kýchavice černá, jarva žilnatá nebo pryšec hranatý. Mnohé druhy byly pak nalezeny na nových lokalitách. K těm patří třeba kosatec různobarvý, hlaváč šedavý nebo třemdava bílá,“ doplnila Reiterová.

Reklama

Související témata:

Doporučované