Hlavní obsah

Ostrov Bougainville se vyslovil pro nezávislost. Zřejmě vznikne nový stát

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé ostrova Bougainville v referendu drtivou většinou rozhodli o tom, že si přejí nezávislost svého území na souostroví Papua-Nová Guinea. V úterý to oznámila volební komise, která nad konáním plebiscitu dohlížela. Pravděpodobně tak vznikne nový stát světa.

Článek

Téměř 98 procent z více než 181 000 hlasujících dalo přednost samostatnosti před posílením autonomie. Výsledek referenda, na které dohlížel někdejší irský premiér Bertie Ahern, se podle agentury Reuters předpokládal. Nyní o něm bude jednat parlament Papuy-Nové Guineje a následně začnou rozhovory vlád obou území o odtržení.

Hlasování proběhlo v oslavné atmosféře. V hlavním městě Buka lidé doprovodili prezidenta regionu Johna Momise k volební místnosti. U toho zpívali, tančili a fandili. „Je zřejmé, že lidé nyní mají náladu slavit. Já se k nim přidávám, protože mají všechna práva slavit,“ řekl Momis.

Bougainville se nicméně nestane novým národem přes noc. Výsledek referenda je nezávazný, vlády Papuy-Nové Guineje a Bougainville budou muset vyjednat, zda se oblast bude opravdu moci od zbytku země odtrhnout. Konečné slovo bude mít parlament Papuy-Nové Guineje. Někteří pozorovatelé v Bougainville podle The Guardian odhadují, že proces založení nezávislého Bougainville mohl trvat až deset let.

„Pro zbytek země se jedná o velký výsledek. Prosím poskytněte Papui-Nové Guineji dostatek času, aby tento výsledek absorbovala,” uvedl předseda vlády státu sousedícího pozemní hranicí s Indonésií a přes oceán s Austrálií James Marape.

Lidové hlasování bylo součástí mírového procesu dojednaného v roce 1998 na konci desetiletého ozbrojeného konfliktu, který si vyžádal na 20 000 lidských životů. Místní povstalci bojovali ve válce s vojáky Papuy-Nové Guineje o samostatnost Bougainville a o to, jak se budou využívat jeho velké zásoby mědi a zlata.

Jako první Evropané se do oblasti kolem ostrova Nová Guinea dostali v roce 1512 španělští a portugalští mořeplavci. Severní část ostrova zvaná Nová Guinea vstoupila v roce 1884 do německých rukou, jižní polovina zvaná Papua do britských. Po druhé světové válce se obě oblasti sloučily pod australskou správou. Ta vydržela až do 16. září 1975, kdy Papua-Nová Guinea vyhlásila na Austrálii nezávislost a stala se součástí Společenství národů.

Tichomořský ostrov pojmenovaný podle francouzského objevitele Louise Antoinea de Bougainvillea, přilehlý ostrov Buka a několik dalších menších ostrůvků tvoří v současné době autonomní území Bougainville v rámci státu Papua-Nová Guinea. Při sčítání lidu v roce 2011 mělo toto území 250 000 obyvatel. To je asi 5 % obyvatel Papuy-Nové Guineje.

Bougainville má i významnou strategickou polohu ve vodách oddělujících Asii a Ameriku. Případný vznik nového státu tak bedlivě sledují západní země, které se snaží oslabit rostoucí vliv Číny v tomto regionu, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované