Hlavní obsah

Bouře Cindy přináší na jih Spojených států vichr a záplavy

Na jih Spojených států jde bouře Cindy.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Úřady preventivně vytvářejí zásoby jídla a pitné vody. Na pevninu by bouře měla dorazit ve čtvrtek.

Článek

Zatímco Evropu sužuje vlna veder a některé země trápí rozsáhlé požáry, jižní část Spojených států se chystá na příchod tropické bouře Cindy, která může podle meteorologů přinést ničivé záplavy.

Státy od Floridy po Louisianu vyhlašují stav ohrožení a místní obyvatelé byli varováni před přívalem více než 200 milimetrů srážek. Voda může zaplavit zvláště pobřežní oblasti. První úder bouře se očekává ve čtvrtek.

Bouře Cindy se dnes nacházela asi 250 kilometrů jihozápadně od města Morgan City v Louisianě a vítr s ní spojený dosahoval rychlosti téměř 100 kilometrů v hodině. Meteorologové očekávají, že během čtvrtka zasáhne oblast mezi východním Texasem a západem Louisiany. Silné deště by mohly trvat až do soboty. Nejtěžší lijáky by měly přijít na východní straně bouře a zasáhnout by měly až na Floridu.

Guvernérka Alabamy Kay Iveyová vyhlásila stav ohrožení a úřady varovaly obyvatele před pohybem po pobřeží, kde by je mohly ohrozit přívalové vlny. Podobné opatření zvažují i Louisiana a Mississippi, kde se bezpečnostní složky chystají na příchod velké vody.

Federální úřad pro krizové situace poslal do Louisiany statisíce litrů pitné vody a nouzové zásoby jídla pro případ, že budou nutné masové evakuace obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované