Hlavní obsah

Bouře na východě Čech lámala stromy, zatopila sklepy i silnice, hrozí i dnes

Foto: HZS Pardubického kraje

Takto vypadaly silnice na Pardubicku.

Reklama

Hasiči na Svitavsku v Pardubickém kraji zasahovali v pátek vpodvečer u řady případů souvisejících se silným deštěm.

Článek

Nejvíce postižená byla Litomyšl a Němčice u Litomyšle. Nejčastěji jsme odčerpávali vodu ze sklepů či silnic, uvedli na webu hasiči. Od pátku platí pro většinu republiky včetně Pardubického kraje výstraha meteorologů před silnými bouřkami doprovázenými přívalovým deštěm. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí i pro neděli.

„Mezi 16:00 a 17:00 jsme zaznamenali 13 výjezdů, kdy profesionální a dobrovolní hasiči odčerpávali vodu za zatopených garáží, sklepů, podchodů a komunikací,“ uvedli zástupci krajských hasičů. Hasiče na Svitavsku zaměstnalo i odstraňování stromů a popadaných větví, které bránily provozu na silnicích.

Foto: HZS Pardubického kraje

Místo silnice řeka.

Meteorologové předpovídají na dnešek pro Pardubický kraj skoro jasno, postupně oblačno až zataženo, zpočátku ojediněle, postupně místy přeháňky, na horách a Českomoravské vrchovině srážky četnější. Místy se mohou vyskytnout silné bouřky doprovázené silným větrem a přívalovými srážkami, lokálně i s krátkodobými úhrny kolem 30 milimetrů. Nejvyšší denní teploty budou mezi 24 až 27 stupni Celsia, na horách do 23 stupňů.

Silné bouřky zasáhly Česko také v úterý a ve středu. Hasiči kvůli nim měli stovky výjezdů, desetitisíce domácností zůstaly dočasně bez dodávek proudu.

Reklama

Doporučované