Hlavní obsah

Přes Česko se ženou silné bouřky

Foto: MarekKijevsky, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Výstraha ČHMÚ před silnými bouřkami platí pro celou republiku, především pak Čechy.

Článek

Přes Českou republiku se v úterý večer ženou ze západu silné bouřky. Už odpoledne hasiči zasahovali především na západě Čech a v Ústeckém kraji.

Za tu dobu zaznamenali 416 zejména technických zásahů. V Karlovarském kraji jsou podle policie na některých místech zaplavené silnice a popadané stromy, řidiče vyzývá ke zvýšené opatrnosti. Hasiči stromy průběžné odklízejí. Policie v kraji zatím nemá hlášené dopravní nehody, řekla ČTK po 20:00 krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Z preventivních důvodů hasiči evakuovali děti z jednoho dětského tábora u Aše na Chebsku. „Preventivně se rozhodlo asi o 42 dětech, že se přemístí, asi na jednu noc. Nic jim nehrozí, ale je tam spoustu vody,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Bouřky zasáhly téměř celý kraj, škody způsobily podle mluvčí zejména v okrese Karlovy Vary. Aktuálně podle Týřové hasiči odklízejí popadané stromy například mezi obcí Pstruží a Pernink.

Kasal ČTK řekl, že hasiči zasahují na čtyřech desítkách míst po celém kraji. Situace je podle něj nejhorší asi v okolí Horního Slavkova a Lokte na Sokolovsku. „Odklízíme popadané stromy, které brání průjezdu na silnicích. Dále hasiči odčerpávají vodu ze sklepů, zejména v katastru Aše,“ uvedl Kasal.

Český hydrometeorologický ústav vydal dnes před silnými bouřkami výstrahu. V oblasti kolem Příbrami a Rokycan platí večer dokonce extrémní stupeň nebezpečí. Ve většině českých krajů je stupeň nebezpečí vysoký. Výstraha platí do nočních hodin.

Prostřednictvím Twitteru o problémech s dopravou informovala také Pražská integrovaná doprava. Spadlé stromy přerušily vlakový provoz v úseku mezi Berounem a Karlštejnem. „Přerušený je také provoz na trati z Rakovníka do Bečova nad Teplou. A nejezdí se na trati z Brandýsa do Čelákovic,“ píše oficiální profil PID. Mimo provoz jsou i některé autobusové linky.

První výjezdy již ohlásili i pražští hasiči, zasahují převážně kvůli polámaným větvím, popadaným stromům a čerpání vody.

Výjezdů kvůli večerní bouřce přibylo i hasičům ze Středočeského kraje, ve většině případů pomáhají s odstraněním popadaných stromů, řekla ČTK mluvčí sboru Tereza Fliegerová. Počet výjezdů výrazně stoupl kolem 21:30. Několik zásahů eviduje operační středisko například na Příbramsku, Rakovnicku či Kladensku. Kromě odstraňování stromů hasiči pomáhají s čerpáním vody, dosud jde celkem o tři desítky výjezdů.

Podle meteorologů postoupí v úterý v noci bouřkové pásmo nad Českomoravskou vrchovinu a do východních Čech a bude slábnout. Současně ale nevyloučili, že i ve středu se mohou v Česku vyskytnout silné bouřky s vydatným deštěm.

Reklama

Doporučované