Hlavní obsah

Brazilci versus Bolsonaro. Protestovalo se ve všech velkých městech

Foto: Profimedia.cz

Protesty proti prezidentovi Jairu Bolsonarovi a na podporu očkování proběhly i ve městě Salvador.

Reklama

Ulice brazilských měst již počtvrté za poslední dva měsíci zaplavily tisíce lidí požadující demisi brazilského prezidenta Jaira Bolsonara a podporující očkování v zemi. Ten jejich požadavkům nemá v plánu vyhovět.

Článek

Server CNN Brasil informuje, že až na pár ojedinělých excesů ve státě Sao Paulo, kde byly protesty největší, probíhaly manifestace pokojně.

Podpora Bolsonara, který od začátku epidemii covidu-19 v zemi zlehčuje, odmítá očkování s tím, že se sám naočkovat nenechá, a upřednostňuje ekonomické zájmy nad životy Brazilců, stále klesá. Podle brazilské výzkumné agentury Datafolha počet jeho odpůrců vzrostl za poslední dobu z 45 procent na 51. Jedná se tak o nejvyšší počet obyvatel, kteří jsou s ním a jeho vládou nespokojení od Bolsonarova nástupu do funkce v roce 2019.

Opozice Bolsonara viní, že v průběhu svého funkčního období opakovaně porušil zákon. Brazilský nejvyšší soud na začátku července oznámil, že posvětil prokuratuře vyšetřování prezidenta v případu údajné korupce při pořizování vakcín proti covidu-19. Stalo se tak nedlouho po vystoupení úředníka ministerstva zdravotnictví, jenž se zabývá nákupem léků a zdravotnického materiálu, před senátní komisí, která vyšetřuje vládní reakci na pandemii.

Luis Ricardo Miranda uvedl, že čelil nepatřičnému tlaku, aby podepsal dovoz 20 milionů vakcín od indické farmaceutické společnosti Bharat Biotech. Stěžoval si rovněž na nesrovnalosti ve fakturách. Spolu s bratrem, jenž je poslancem, informovali o svých podezřeních Bolsonara. Ten slíbil, že podnět předá policii, ale podle agentury AP tak neučinil.

Bolsonaro s obviněním i s možným odstoupením z funkce nesouhlasí. Minulý týden nastínil, že v blízké době provede ve své vládě přesuny, kterými si dle odborníků především chce naklonit centristické strany v brazilském kongresu.

Brazílie přitom dlouhodobě patří mezi země, kde epidemie covidu-19 napáchala především na lidských životech nejvíce škod. Hned po Spojených státech amerických má druhou nejvyšší úmrtnost na světě (549 924), ukazují data Univerzity Johnse Hopkinse. Situace se nicméně v posledních týdnech mírně zlepšuje. Za posledních 24 hodin podle dat brazilské vlády přibylo 18 129 nových případů nákazy. Jedná se o nižší hodnotu, která je srovnatelná s dobou, než se covid-19 začal v zemi nekontrolovatelně šířit. V dobách nejhorší fáze epidemie v zemi přibývalo denně přes 80 tisíc nově nakažených, a 23. června dokonce počet nově infikovaných překonal hranici 100 tisíc případů denně (115 228).

Zvyšuje se také míra proočkovanosti. Z 211milionového národa je kompletně naočkovaných přes 35 milionů Brazilců. Aspoň jednu dávku dostalo téměř 91,5 milionu lidí. Včera země obdržela další milion dávek vakcín od společnosti Pfizer. Do 1. srpna by letadel s vakcínami mělo dorazit dalších sedm.

Rekord v podaných dávkách očkování ohlásil za minulý týden brazilský stát Sao Paulo. Tamním zdravotníkům se podařilo aplikovat 3,1 milionu dávek, což je nejvíce od začátku očkovací kampaně v lednu 2021.

Reklama

Doporučované