Hlavní obsah

Víc nakažených než Indie či Brazílie. Katastrofa, míní experti o asijské zemi

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice Anutapura ve městě Palu na ostrově Sulawesi. Snímek ze 17. července.

Reklama

Indonésie zaznamenává více denních případů nemoci covid-19 než Indie a Brazílie, píší světová média. Epidemická situace v této čtvrté nejlidnatější zemi světa je tak nejhorší v celé Asii.

Článek

Asií se šíří koronavirová mutace delta. Epicentrem nákazy již ale není Indie či Brazílie, ale 270milionová Indonésie, kde se od počátku pandemie nakazilo přes 2,8 milionu lidí a nových případů rapidně přibývá. Například 15. července indonéské úřady potvrdily 56 757 případů, což je čtyřnásobek hodnot, které země registrovala v průběhu ledna. Jak ukazují aktuální data, v Indonésii testy za poslední den potvrdily 44 721 nakažených, zatímco v Indii se za poslední den nakazilo 38 164 lidí a Brazílie zaevidovala 34 126 nových případů.

Indonéští odborníci se ale domnívají, že údaje neodrážejí realitu a skutečná čísla mohou být mnohem vyšší. „Centrum pandemie v Asii je momentálně právě v Indonésii, ale pokud by se v zemi provádělo více testů, tak bychom byli epicentrem světa,“ říká indonéský epidemiolog Dicky Budiman. Epidemiolog dodává, že kvůli pasivnímu a nedostatečnému testování země možná neidentifikuje až 80 procent případů. Hlavním důvodem je podle něj to, že většina testovaných jsou ti, u nichž se projeví příznaky, a proto sami přijdou do nemocnice, nebo kontakty již nakažených pacientů.

Obzvlášť kritická je situace v Jakartě či na hustě osídleném ostrově Jáva, kde podle Budimana platí „nedostatečná“ omezení pohybu. Místní úřady tam nařídily částečný lockdown, který platí od 3. do 20. července. Restrikce se týkají také turistického ostrova Bali. Výzkumný pracovník Centra strategických a mezinárodních studií v Jakartě Muhammad Habib Abiyan Dzakwan uvedl, že většina nemocnic je v hlavním městě přeplněna a již nemůže přijímat nové pacienty.

„Lůžka jsou plná, zdravotníci jsou nakaženi. Zásoby kyslíku a ventilátorů docházejí. Nevím, jak to popsat jinak než jako kolaps zdravotnického systému,“ uvádí odborník, jenž označil situaci za katastrofickou.

Neúčinná vakcína firmy Sinovac?

Otazník visí také nad účinností vakcíny od čínské firmy Sinovac, kterou se v asijských zemích očkuje. Existují totiž obavy, že tento preparát proti koronaviru je méně účinný než jiné očkovací látky. Některé asijské státy, včetně Thajska a Indonésie, v posledních měsících hlásily nákazu zdravotníků naočkovaných touto vakcínou. Podle LaporCovid-19 tento měsíc zemřelo 180 indonéských zdravotnických pracovníků. Kolik jich bylo ve skutečnosti očkováno, ale jasné není. Podle indonéské lékařské asociace, kterou cituje list The Washington Post, od března loňského roku zemřelo na covid-19 přibližně 1 311 zdravotníků.

Thajsko v souvislosti s touto nepříznivou tendencí rozhodlo, že bude k očkování proti koronaviru používat kombinaci dvou vakcín, což podle místních odborníků má zvýšit ochranu před nákazou.  Lidé, kteří jako první dávku dostali přípravek od firmy Sinovac, dostanou při druhém očkování vakcínu od britsko-švédské firmy AstraZeneca.

O malé účinnosti čínské vakcíny svědčí také nedávno zveřejněná studie, za níž stojí výzkumný tým z fakulty medicíny na thajské univerzitě Thammasat. Z výzkumu, kterého se zúčastnilo 700 zdravotníků, vyplývá, že po 60 dnech od druhé dávky zdravotníci měli v těle 60 až 70 procent protilátek. Později se ale ukázalo, že jejich úroveň následně klesla na polovinu přibližně každých 40 dní.

Již zmíněný epidemiolog Budiman však uvedl, že Indonésie a další země se nemohou spoléhat jen na očkování a vláda by se místo toho měla zaměřit na efektivnější testování a trasování lidí nakažených koronavirem. Počet infekcí bude podle experta i nadále stoupat a svého vrcholu pandemie může dosáhnout na konci července nebo začátkem srpna. Budiman uvedl, že pokud současná omezení zaberou, počet případů dosáhne 200 tisíc denně, v opačném případě by denní počty nakažených mohly překročit hranici 400 tisíc.

„To nejhorší teprve přijde (…), a pokud s tím nebudeme správně zacházet, bude to velmi bolestivé a způsobí to mnoho úmrtí. Tomu je třeba zabránit,“ zdůraznil.

Trpí i ostatní země

Situace je však alarmující i v ostatních zemích regionu. Například v Thajsku, kde za poslední den přibylo 11 397 koronavirových pacientů, se kvůli přeplněným nemocnicím stavějí na dvou letištích hlavního města polní nemocnice. V Myanmaru zase docházejí zásoby kyslíku a lidé jsou proto nuceni o něj žádat pomocí sociálních sítí, podotýká The Guardian.

Za zhoršující se situací v Asii stojí podle odborníků šíření agresivnější mutace delta, která v Indonésii činí 99 procent sekvenovaných vzorků, a také nedostatek vakcín. Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce ještě dříve varovala před nerovnoměrným globálním rozdělením očkovacích látek a vyzvala bohatší státy, aby urychlily dodávky vakcín pro chudší země.

+9

Jak upozorňují britská média, zatímco Evropa doufá, že záchranou proti koronaviru je masové očkování, míra vakcinace v jihovýchodní Asii zůstává extrémně nízká. Například v Myanmaru dostala jednu dávku vakcíny méně než 4 procenta populace. V 96milionovém Vietnamu je plně očkováno méně než 1 procento populace, v Thajsku a na Filipínách dvě dávky koronavirové vakcíny dostalo méně než 5 procent tamních obyvatel.

Indonésie eviduje 16,2 milionu plně naočkovaných osob, což je 6,01 procenta tamní populace. Celkem místní zdravotníci aplikovali přes 57,9 milionu dávek vakcín.

Reklama

Doporučované