Hlavní obsah

Návrat Anglie do normálu. Premiér je v karanténě, počty nakažených rostou

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson a Rishi Sunak.

Reklama

Anglie zrušila poslední koronavirová opatření a vrátila se k normálnímu životu. „Prosím vás, prosím vás, buďte opatrní,“ apeloval premiér Boris Johnson. Sám je od neděle v karanténě po setkání s nakaženým ministrem zdravotnictví.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Návrat k předkoronavirovému způsobu života pojali někteří Angličané ve velkém. Útokem vzali hned v pondělí o půlnoci noční kluby a „den svobody“ poctivě oslavili. Poslední vteřiny před „dnem svobody“ ve skupinovém opojení nahlas odpočítali a protančili se nocí – bez roušek a rozestupů.

„Dnešek připomíná oslavy Nového roku, je to tak výjimečné. Lidé se chovají, jako by šlo o speciální událost, třeba jako je právě silvestr. Říkají tomu ‚Noc svobody,“ uvedl s viditelným nadšením pro televizní stanici LBC Terry George, majitel baru Fibre v severoanglickém Leedsu.

Ačkoliv oslavy přitáhly tisíce lidí, průzkumy ukazují, že těch, kteří plánují chodit třeba právě na party, je stále menšina. Jeden takový si nechal vytvořit list The Times u agentury YouGov – vyšlo najevo, že do nočního klubu chce jít v příštích týdnech jen pětina dotázaných. Více než polovina uvedla, že o to zájem nemá.

Počty nakažených strmě rostou

Finálním krokem z lockdownu britská vláda zakončila několikaměsíční rozvolňovací plán. Lidé v Anglii už nemusí nosit povinně ochranu úst a nosu a ani nemají povinnost dodržovat rozestupy na veřejnosti. Což v důsledku znamená, že se otevírají třeba divadla a prostor dostávají i masové akce.

Vládní představitelé i odborníci ale nyní apelují na nejlidnatější zemi Spojeného království, aby zůstala opatrná. „Zítra vykročte do další fáze se vší obezřetností a respektem vůči ostatním lidem a riziku, které onemocnění i nadále představuje. A především, prosím, prosím, prosím, vyzvou-li vás k druhé dávce očkování, udělejte to,“ řekl v neděli britský premiér Boris Johnson.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson před týdnem, kdy potvrdil rozvolnění v Anglii.

Původní odhady datovaly konečné rozvolnění na konec června, k tomu skutečnému došlo ale až o měsíc později. I nyní jde však o kontroverzní rozhodnutí kritizované odborníky.

V posledních dnech totiž počty případů covidu-19 strmě rostou – v sobotu jich přibylo přes 53 tisíc, nejvíce od ledna. Oproti začátku roku, kdy Británie evidovala podobné počty nakažených a britské nemocnice byly zahlcené desítkami tisíc koronavirových pacientů, se ovšem míra hospitalizace nyní drží na jednotkách tisíců lidí s covidem-19.

„Nemyslím si, že bychom měli podceňovat fakt, že bychom se mohli dostat znovu do problémů, a to překvapivě rychle,“ uvedl hlavní britský lékařský expert Chris Whitty.

V jiných částech Velké Británie, tedy ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku, tamní parlamenty rozvolňovací krok neplánují napodobit. Například ve Skotsku i nadále platí ochrana úst a nosu, dodržování rozestupů a třeba určitá omezení, co se počtu lidí na jedné akci týče.

Dvojí metr

Samostatnou kapitolou anglického návratu k normálnímu životu představují poslední dny šéfa britského kabinetu. V době konečných příprav dlouho vyhlíženého rozvolnění ministr zdravotnictví Sajid Javid oznámil, že má covid-19. Mezi jeho vytrasovanými kontakty se pak objevili i premiér Johnson a ministr financí Rishi Sunak.

Vlastní nařízení jim ukládala jít do preventivní izolace, vládní představitelé se jí ale chtěli vyhnout skrze účast v pilotním programu NHS (Národní zdravotní služba). Ten by jim umožňoval i nadále chodit do kanceláří poté, co by se každý den nechali otestovat. Plán premiér a šéf resortu financí oznámili v neděli dopoledne.

„Boris Johnson a Rishi Sunak byli zase přistiženi při myšlence, že pravidla, která všichni dodržují, se na ně nevztahují,“ kritizoval lídr opozičních labouristů Keir Starmer. „Veřejnost udělala tolik pro dodržování regulí. V době, kdy potřebujeme udržet důvěru v sebeizolaci, se budou rodiče, pracovníci i podniky ptát, co se to sakra děje v Downing Street,“ přisadil si.

Stačilo jen pár hodin drtivé kritiky nejen ze strany opozice, že politici používají dvojí metr – statisíce „obyčejných Britů“ se podle nich musely za poslední týden zavřít do izolace, zatímco elita chtěla využít programu NHS a povinnosti se vyhnout. Johnson se Sunakem otočili a zamířili rovnou do karantény. Sunak v Londýně, Johnson ve vládní rezidenci Chequers za Londýnem.

+5

Reklama

Doporučované