Hlavní obsah

Brazilci vyšli do ulic. Vadí jim nový prezident i návrh na zmrazení veřejných výdajů

Brazilci vyšli do ulic, aby protestovali proti prezidentu Temerovi a jeho ekonomickým reformám.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Michel Temer při nástupu do úřadu sliboval oživení brazilské ekonomiky a potrestání korupčníků. Ani jedno mu ale nevychází.

Článek

Brazilci vyšli do ulic Sao Paula, aby protestovali proti prezidentovi Michelu Temerovi a plánovanému zmrazení veřejných výdajů.

Temer při nástupu do úřadu sliboval oživení brazilské ekonomiky a potrestání nebývalého počtu korupčníků. Ani jedno mu ale nevychází.

Hospodářskou situaci v zemi má napravit, mimo jiné, ústavní dodatek, podle kterého by neměly v příštích dvaceti letech stoupat veřejné výdaje. Podle prezidentova návrhu by se rozpočet vládních výdajů měl řídit mírou inflace.

Foto: Reuters

Proti prezidentovi minulý týden protestovali lidé v Rio de Janeiru.

Odpůrci reformy, která již prošla dolní komorou brazilského parlamentu a v úterý o ní má hlasovat i senát, tvrdí, že zasáhne především školství a zdravotnictví. V minulosti proti ní protestovali již studenti.

Temer: Amnestii budu vetovat

Aby Temer částečně uklidnil veřejnost a odvrátil generální stávku, uspořádal o víkendu tiskovou konferenci, na které přislíbil, že bude vetovat jakýkoliv pokus zákonodárců o přijetí zákona, který by zahrnoval udělení amnestie na přijetí nejasných příspěvků na politické kampaně. O podobném v minulosti uvažoval nejen Národní kongres, ale i samotný prezident. Podle prezidenta je ale nutné, aby se Národní kongres soustředil na zastropování veřejných výdajů a postupně stabilizoval brazilskou ekonomiku.

Přijetí reforem komplikuje i politická nestabilita země, jejíž dlouhodobou příčinou jsou korupční skandály. Ty stály křeslo bývalou prezidentku Dilmu Rousseffovou, po které Temer nastoupil do úřadu. Minulý týden kvůli korupci podal demisi i šéf prezidentova kabinetu Geddel Vieira Lima a opoziční poslanci Strany pracujících zvažují otevření procesu k sesazení samotného Temera.

Korupčník, který chce očistit zemi od úplatkářství?

V uplynulých týdnech vyšlo najevo, že kauza kolem Limy sahá až k samotnému prezidentovi. Lima odstoupil proto, že kvůli výstavbě domu, v němž si zakoupil byt, vyvíjel nátlak na ministra kultury Marcela Calera. Ten měl odstranit překážku ve výstavbě domu situovaného do památkové zóny. Calero ale opakovaně odmítl Limovi vyhovět a v uplynulých týdnech na svou funkci rezignoval. Při vyšetřování uvedl, že nátlak na něho vyvíjel i samotný prezident.

Foto: Reuters

Brazilský prezident Michel Temer na nedělní tiskové konferenci.

Kromě aktuální kauzy v souvislosti s bývalým ministrem kultury čelí Temer i obvinění z korupce v kauze státního ropného podniku Petrobras. Právě kvůli této kauze, považované za největší v historii země, je vyšetřováno několik stovek lidí, včetně vysoce postavených politiků. V minulosti soud potrestal například Josého Dirceau, šéfa kabinetu bývalého prezidenta Luly da Silva. Za korupci v kauze Petrobras ho poslal na 23 let do vězení. A spolu s ním další stovku lidí.

Temer převzal dočasně prezidentský úřad po odvolání Dilmy Rousseffové v květnu letošního roku, na konci srpna pak trvale. V době mandátu Rousseffové zažívala brazilská ekonomika výraznou recesi. K jejímu sesazení přispěla i korupční aféra spojená se společností Petrobras. Rousseffová se rozhodla s korupcí bojovat a umožnila vyšetřování i vysokých státních úředíků. Do kauzy se tak zapletli i její nejbližší spolupracovníci a celá kauza ji nakonec stála funkci.

Reklama

Související témata:

Doporučované