Hlavní obsah

Brazílie má chaos v číslech. Vláda neví, kolik lidí se nakazilo a zemřelo

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Brazilská vláda v noci na dnešek vnesla další chaos do koronavirových statistik největší země Latinské Ameriky, když s dvouhodinovým odstupem zveřejnila dvě různé bilance. Jedna je zhruba o polovinu vyšší než druhá.

Článek

Podle první bilance, kterou podle AFP poskytlo brazilské ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím aplikace WhatsApp v neděli kolem 20:30 místního času, denní nárůst úmrtí s nemocí covid-19 byl 1 382, čímž by celkový počet úmrtí v zemi od vypuknutí pandemie dosáhl 37 312. Nakažených podle těchto údajů přibylo za den 12 581.

Druhá bilance, která je stále na stránkách ministerstva zdravotnictví a podle AFP byla zveřejněna asi dvě hodiny po té první, uvádí 525 úmrtí za poslední den a 18 912 nových případů.

Ministerstvo agentuře AFP neřeklo, která data jsou správná.

Podle druhé bilance celkový počet úmrtí s onemocněním covid-19 v Brazílii dosahuje 36 455, což je podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) třetí nejvyšší údaj ve světovém srovnání po USA a Británii. Potvrzených případů nákazy koronavirem je v Brazílii podle těchto údajů celkem 691 758, z toho 283 952 pacientů se podle ministerstva zdravotnictví už uzdravilo.

Brazílie, která má 210 milionů obyvatel, je podle JHU v počtu evidovaných nakažených od začátku pandemie druhá na světě po USA. Reálná čísla jsou podle expertů ale v Brazílii mnohem vyšší, protože země málo testuje.

Denní nárůsty potvrzených případů nákazy v Brazílii se začaly výrazněji zvyšovat v polovině května a nejvíce za den (33 274) jich ministerstvo oznámilo 29. května. V minulém týdnu se pohybovaly kolem 30 000, až za poslední den jsou výrazně nižší (18 912). Rekordní denní nárůst úmrtí s nemocí covid-19 hlásilo ministerstvo 3. června, kdy to bylo 1 473 zemřelých.

Brazilské ministerstvo zdravotnictví v pátek stáhlo ze svého serveru údaje o počtu nakažených a mrtvých a několik hodin bylo na internetových stránkách napsáno, že „jsou v údržbě“. Vláda to vysvětlila tím, že údaje je nutné revidovat, protože neodrážejí současnou situaci. V sobotu se už na stránkách objevila jen čísla za posledních 24 hodin.

Brazilská prokuratura v sobotu kvůli zmatku kolem statistik požádala ministra zdravotnictví, aby jí do 72 hodin vysvětlil důvod změny metodiky. Cílem prokuratury je zjistit, zda nebyl porušen zákon o právu na přístup k informacím, když vláda začala zveřejňovat pouze nejnovější údaje.

Reklama

Doporučované