Hlavní obsah

Brazílie odmítla tvrzení Ruska, že šíří nepravdivé informace o Sputniku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Brazilský lékový regulátor Anvisa ve čtvrtek večer odmítl tvrzení ruských výrobců vakcíny proti covidu-19 Sputnik V, že o jejich výrobku šířil nepravdivé informace. Vakcína podle něj nesplňovala kritéria k registraci.

Článek

Úřad tento týden odmítl zaregistrovat přípravek kvůli údajným výrobním vadám a nedostatku informací, uvedla agentura EFE. Ve čtvrtek výrobci ruského přípravku oznámili, že zažalují agenturu za šíření pomluv. „Nikdo tady nemá zájem či radost ze zákazu dovážet jakoukoliv vakcínu,“ uvedl předseda brazilského regulátora Antonio Barra Torres. Podle něj jsou tvrzení o tom, že Anvisa šíří lži a nepravdivé informace, mylná a podobají se rétorice z dob studené války.

Anvisa uvedla, že údaje o hodnocení ruské vakcíny předala Světové zdravotnické organizaci (WHO) a jiným mezinárodním zdravotnickým institucím. Brazilský regulátor tvrdí, že poskytnutá šarže preparátu nesplňovala kritéria k registraci a výrobce neposkytl dostatečné doplňující informace.

Podle brazilského regulátora hlavní vada šarže spočívala v tom, že přípravky obsahovaly živou verzi adenoviru a ten by se v lidském těle mohl dále množit. Podle dokumentů zveřejněných brazilskou agenturou vědci z ústavu epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, který vakcínu Sputnik V vyvinul, přiznali, že vakcíny mohou mít vadu.

Výrobci ruské vakcíny poukazují na studie, podle kterých přípravek dosahuje účinnosti přes 90 procent. Vakcína je navíc registrovaná ve zhruba 60 zemích světa. Například Slovensko ale poukázalo na možné nedostatky dodaných preparátů a ruskou očkovací látku zatím nepoužívá, ačkoliv první dodávku obdrželo v březnu.

Sputnik V využívá dva nepatogenní viry, konkrétně dva upravené lidské adenoviry jako vektory neboli nosiče genetické informace. Adenoviry, které jinak způsobují mírné respirační onemocnění, jsou ve vakcínách geneticky upraveny, aby se nemohly množit.

Brazílie v současnosti používá čínský přípravek od firmy Sinovac a látku od britsko-švédské společnosti AstraZeneca. V obou případech také spustila jejich domácí výrobu. Ve čtvrtek země obdržela také první zásilku z Belgie preparátu od společností Pfizer a BioNTech.

Ve čtvrtek brazilský Senát schválil návrh zákona, který pozastavuje po dobu epidemie covidu-19 patentovou ochranu vakcín. Návrh zákona však musí ještě projednat dolní komora parlamentu, uvedla agentura Reuters. Není zcela jasné, jaký dopad by mělo schválení normy na vztahy se současnými dodavateli přípravků proti covidu-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované