Hlavní obsah

Brčka byla jen začátek. Brusel se v boji proti plastům zaměří na obaly

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Německý list Die Welt přinesl rozhovor s novým komisařem pro životní prostředí, moře a rybolov Litevcem Virginijusem Sinkevičiusem. Zaznělo v něm, že se Brusel pokusí vymýtit plastové obaly a mikroplasty.

Článek

Nová Evropská komise pod vedení Ursuly von der Layenové přišla s ambiciózním plánem Nového zeleného údělu, tedy New Green Deal. Značná část nařízení a směrnic, které s ním souvisejí, půjde přes litevského komisaře Virginijuse Sinkevičiuse. A podle jeho odpovědí v rozhovoru s deníkem Die Welt byl zákaz jednorázových plastů třeba u brček či talířů na jedno použití jen nesmělou ochutnávkou.

„Chceme pravidla pro používání plastů na jedno použití rozšířit. Nyní prověřujeme, v jakém směru by to bylo možné. Důležitým krokem by například mohlo být, pokud bychom se zbavili plastových obalů nebo pokud bychom v těchto případech požadovali využití recyklovaných plastů,“ prohlásil Sinkevičius.

Podle výpočtů agentury Bloomberg může mít byznys, kterým se ročně protočí 10 miliard eur, vážný problém. Jde především o obaly z polypropylenu (využívá se hlavně v potravinářství a textilním průmyslu) a polystyrenu.

Není alternativa

Nahradit jedny z nejrozšířenějších plastů však bude docela oříšek. Například potravináři si svůj byznys bez plastu zatím představit nedovedou. „I když se tlačí na ústup od plastů, nemáme žádnou alternativu. Dokud tu nebudeme mít obal, který by plasty nahradil, pochybuji, že by došlo k nějakému evropskému nařízení,“ prohlásil Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa.

Klasický papír se podle něj nedá s plastem srovnat. „Papírový obal neudělá trvanlivost. Pokud bychom ho měli používat místo plastů, třeba u uzeniny se doba trvanlivosti zkrátí o 18 dnů,“ varuje Pilčík.

„Žádný takový legislativní návrh není na papíře,“ říká náměstek ministra zemědělství pro řízení sekce zemědělství a potravinářství Jindřich Fialka. Také on se domnívá, že ze strany Evropské komise jde o obecnou snahu a pokud by to někdo myslel vážně, měli by potravináři problém.

Kromě plastů ve viditelné podobě se chce nový eurokomisař podívat také na mikroplasty. „Do konce roku připravíme seznam produktů, které obsahují mikroplasty nebo se na jejich vzniku podílejí. A pak se postaráme o to, aby tyto produkty mikroplasty dále neuvolňovaly,“ prohlásil Sinkevičius. Doplnil, že do hledáčku se mohou dostat například výrobci pneumatik nebo kosmetiky.

Reklama

Doporučované