Hlavní obsah

Brexit zlikviduje nastupující kapely, varuje bubeník skupiny Blur

Foto: Profimedia.cz

Slavná britská skupina Blur v prvních letech své kariéry.

Reklama

Pokud vláda nezajistí vlídnější pobrexitové podmínky pro hudebníky a další umělce pořádající turné, další generace ikonických britských kapel už nevyroste. Kvůli vysokým cestovním nákladům, říká člen slavné britpopové kapely.

Článek

Bubeník skupiny Blur Dave Rowntree, který je ambasadorem kampaně „Let the music move“ (v překladu „Nechte hudbu v pohybu“), varoval, že nové náklady a bariéry spojené s turné po kontinentu dopadnou na mladé začínající umělce velmi tvrdě.

Mnozí z nich si podle něj koncertování po Evropě po brexitu vůbec nebudou moct dovolit. Výroky člena kapely Blur zveřejnil server PoliticsHome.

„Skupinu, jako je ta moje, to neovlivní,“ uvedl Rowntree. „Pokud bude evropská tour dražší o deset, dvacet nebo sto tisíc liber, zvládneme to,“ pokračoval. „Nejvíce to zasáhne ty naspodu žebříčku, kteří žijí z ruky do úst,“ dodal bubeník. Rozhodnutí jet na turné do Evropy by mohlo vést k jejich bankrotu a předčasnému konci kariéry.

Bubeník se připojil se svými obavami o budoucnosti britské hudby k varování místních špičkových umělců jako jsou Elton John, kapela Radiohead nebo Ed Sheeran. Ti se v minulosti snažili poukázat na dopady brexitové dohody mezi britskou vládou a Evropskou unií na pořádání hudebních turné po kontinentu.

Možnost cestování po Evropě je přitom pro britskou hudební scénu velmi důležitá. Právě festivaly a velké koncerty odehrané v Evropě jsou tím, co nové generaci britských kapel umožňuje financovat nahrávání a platit nájemné po zbytek roku. „Pokud si britské kapely nebudou moct vydělávat v Evropě, není žádný plán b. Není žádná jiná alternativa,“ zdůraznil vážnost dopadů brexitu Rowntree.

Povolení a víza

Umělci jsou jedněmi z nejhlasitějších kritiků obchodní dohody, kterou britský premiér Boris Johnson vyjednal s evropskými lídry minulý rok. Do dohody se stranám nakonec nepodařilo zahrnout ustanovení, které by umožňovalo pokračování bezvízové mobility. Na hudebníky cestující po Evropě tak čekají nové překážky. V některých zemích musí platit za pracovní povolení a víza.

Britské Oddělení pro digitální, kulturní, mediální a sportovní záležitosti (DCMS) zdůraznilo, že se všemi zeměmi Evropské unie vyjednává a snaží se minimalizovat překážky pro cestování kapel, co nejvíce to jde. Podle informací serveru PoliticsHome mohou britští umělci bez nutnosti víza a pracovního povolení momentálně krátkodobě navštívit 19 členských zemí.

Mezi nimi jsou například Francie, Německo a Itálie, které jsou pro britský hudební sektor klíčové. Vysoké výdaje za povolení a víza musí angličtí hudebníci platit například při cestování do Španělska, Portugalska a Chorvatska. Největší starosti dělá britskému hudebnímu průmyslu Španělsko, které tradičně bývalo častým útočištěm anglických muzikantů.

Frustrovaní umělci nařkli ministry, že nedostatečně nepracují na tom, aby ochránili jedno z nejcennějších odvětví průmyslu v zemi. Rowntree vládu vyzval, aby zastavila slovní válku a vrátila se k jednacímu stolu s Bruselem. Británie a Evropská unie se navzájem obviňují z toho, že se při loňských jednáních nepodařilo dosáhnout dohody pro toto odvětví.

V současné době se dopady neúspěšných jednání plně neprojevují. Mezinárodní cestování je totiž zasaženo restrikcemi ohledně pandemie koronaviru a britští umělci tak mají možnost turné značně omezenou. Podle Rowntreeho důsledky na kapely plně dopadnou, až budou plánovat zahraniční koncerty na rok 2022. Zjistí totiž, že turné po kontinentu je bude stát tisíce a tisíce liber.

Reklama

Související témata:

Doporučované