Hlavní obsah

Břežany nejsou jen o Heydrichovi, bydlel tam i kat českého národa. Byli jsme v jeho zámku

Na návštěvě v břežanském zámku.

 

Reklama

Panenské Břežany nedaleko Prahy nebyly za války pouze sídlem protektora Heydricha, ale ve druhém ze zdejších zámků žil i Karl Hermann Frank.

Článek

Panenské Břežany mají dva zámky, od sebe jsou vzdálené několik stovek metrů.

Ten, z jehož brány před 75 lety naposled vyjel Reinhard Heydrich, patří nyní soukromému majiteli a je veřejnosti uzavřen.

Někdejší „Frankův" zámek, takzvaný horní, je nově zrekonstruován. Z válečného sídla nacistického prominenta, který se po Heydrichově smrti postupně stal fakticky nejmocnějším mužem protektorátu a na svědomí má tisícovky popravených Čechů, je dnes Oblastní muzeum Praha-východ.

Oprava zámku postaveného v první polovině 18. století stála přes 50 milionů korun, částečně ji zaplatily evropské dotace.

Na návštěvníky zde působí nejen autentické exponáty včetně zbraní, uniforem, korespondence a podobně, ale také moderní instalace či interaktivní části expozice. Nechybí ani sál pro promítání dokumentů.

Práce na opravách zámku trvaly přes dva roky, mimo jiné bylo třeba sladit historický interiér s moderní expozicí.

Ta se vedle války a jejích následků věnuje i historii zámku. Opravená je v areálu zámku také kaple sv. Anny projektovaná architektem barokní gotiky Janem Blažejem Santinim-Aichelem, v plánu je ještě dokončení úpravy zahrady.

Reklama

Doporučované