Hlavní obsah

Brigitte Macronová nebude první dámou Francie, dostala jinou roli

Macron ustoupil tlaku veřejnosti a přidělil své ženě pouze reprezentativní roliVideo: AP, Reuters, Ruptly

 

Reklama

Francouzská veřejnost nesouhlasila, aby manželka prezidenta získala oficiální funkci první dámy. Emmanuel Macron jí tak vymyslel reprezentativní roli.

Článek

Manželka francouzského prezidenta Brigitte Macronová nebude první dámou Francie. Dostane ale oficiální roli „chotě hlavy státu”. Úřad prezidenta Emmanuela Macrona tak nazval její novou a neplacenou funkci poté, co se proti jejímu jmenování první dámou postavila francouzská veřejnost.

Macron během předvolební kampaně prohlašoval, že chce první dámě dát zvláštní status a právo na vlastní rozpočet. Návrh zákona pro ustavení zvláštního statusu první dámy ale vyvolal ve Francii vlnu odporu. Vznikla protestní petice, kterou podepsalo přes 300 tisíc Francouzů.

Začátkem srpna byl ve Francii přijat zákon, který zakazuje ministrům a členům parlamentu zaměstnávat rodinné příslušníky. Ve Francii navíc neexistují žádné normy, které by definovaly činnost manželky hlavy státu nebo přidělovaly pro tento účel finance. Macron už během kampaně prohlašoval, že chce skoncovat s tímto francouzským „pokrytectvím”.

Partnerky francouzských prezidentů mají už dlouhá léta k dispozici několik asistentů a osobní strážce. Například mzdy pro tým kolem bývalé partnerky Françoise Hollandea Valérie Trierweilerové za rok 2013 činily 400 tisíc eur (téměř 10,5 milionu Kč).

Macronová nebude pobírat plat ani nedostane vlastní rozpočet. Nová funkce se navíc týká pouze jí. Macronův nástupce si bude muset roli své chotě vyřešit sám.

Reklama

Související témata:

Doporučované