Hlavní obsah

Brit, který si vymyslel pedofilní gang a stál policii miliony, půjde na 18 let do vězení

Foto: Profimedia.cz

Muž obvinil přední britské politiky z pedofilie a vraždy.

Reklama

Muž v roce 2012 policii tvrdil, že se stal obětí zneužívání ze strany jeho nevlastního otce. Později přišel s tím, že malé děti zneužívají a unášejí přední politici a další veřejní činitelé. Ukázalo se, že veškerá jeho tvrzení jsou výmysly a on sám je pedofilem. Policie u něj našla stovky fotografií dětí.

Článek

Carl Beech, jenž si vymyslel zločineckou skupinu unášející a zneužívající malé děti, půjde na 18 let do vězení. V pátek o tom rozhodl soud v anglickém Newcastlu. Jednapadesátiletý Brit z anglického města Gloucester byl odsouzen za 12 trestných činů maření spravedlnosti, za podvod nebo za dětské sexuální trestné činy.

Beech tvrdil, že přední britští politici, šéfové armády či bezpečnosti sadisticky zneužívají malé děti. Uvedl také, že jednou z obětí byl on sám.

Soudce nejvyššího soudu James Goss uvedl, že muž neprojevil za své výmysly žádné výčitky svědomí. U Korunního soudu v Newcastlu také popsal obviněného jako „inteligentního, vynalézavého, manipulativního a nevyzpytatelného člověka“, který „obvinil živé osoby z nejvyšší nečestnosti a odporných činů“.

Metropolitní policie v Británii utratila při dvouletém vyšetřování Beechových nepravdivých příběhů dva miliony liber, což je asi 57 milionů korun.

Bývalý manažer Národní zdravotní služby se v roce 2012 obrátil na policii s tím, že jej jako sedmiletého zneužíval jeho nevlastní otec. Dcera Raymonda Beeche u soudu v přečteném prohlášení sdělila, že rodina výroky „zcela vyvrací“.

Beech postupně obvinění rozšiřoval a hovořil o velké skupině zahrnující elitní politiky. Mezi jmény byli například již zemřelý konzervativní premiér ze 70. let Edward Heath, bývalý poslanec labouristů Lord Janner a bývalý šéf britské tajné služby MI6 Sir Maurice Oldfield. Mocní muži podle něj unášeli, věznili a zneužívali chlapce a tři z nich dokonce zavraždili. Beech tvrdil, že vražd ze 70. a 80. let byl sám svědkem a zapojen do nich byl podle jeho tvrzení konzervativní politik Harvey Proctor. Ten veškerá obvinění odmítl.

Policie nejprve vyhodnotila jeho tvrzení jako věrohodná a v letech 2012 až 2016 pátrala po stopách uvedených zločinů. U některých údajných členů skupiny policisté podnikli domovní prohlídky a řadu z nich vyslýchali. Vyšetřování však skončilo neúspěšně, načež se podezřelým stal Beech sám. Podle policie byla všechna jeho tvrzení spolehlivě vyvrácena.

Hon na čarodějnice

Prokurátor Tony Badenoch u soudu už dříve řekl, že nepravdivá nařčení způsobila dotčeným lidem „nezměrnou újmu“ a poškodila jejich pověst. Soud shledal Beeche vinným z křivého svědectví a podvodu v pondělí.

Falešně obvinění lidé a jejich příbuzní se proti tvrzení vymezili s tím, že se stali oběťmi „naprostého honu na čarodějnice“. Kritizovali také uveřejnění jednotlivých obvinění, napsala britská BBC.

Beech veškerá obvinění odmítá a na své výpovědi trvá. „Byl jsem tam a vím, co se dělo,“ prohlásil podle deníku The Guardian během 12 týdnů trvajícího procesu. V prosinci 2017 policie zjistila, že pedofil je sám Beech, když u něj našla 350 nevhodných obrázků dětí, včetně pornografických. Později byl za to odsouzen. Před policejním vyšetřováním se měsíce skrýval ve Švédsku, které ho Británii vydalo loni v říjnu.

Reklama

Doporučované