Hlavní obsah

Británie doufá v resuscitaci jaderné smlouvy. Trump ji zřejmě vypověděl kvůli podpisu Obamy

Po evropských signatářích chce Írán ekonomickou pomoc – zemi sužují přísné americké sankce.Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Stále je čas zachránit dohodu o íránském jaderném programu – to řekl britský ministr zahraničí Jeremy Hunt při příjezdu na jednání šéfů diplomacie Evropské unie. Jedním z projednávaných témat byla právě íránská dohoda.

Článek

Mluvčí Íránské organizace pro jadernou energii v pondělí znovu prohlásil, že pokud evropští signatáři nesplní své povinnosti, přestane Írán dohodu dodržovat. Některé její body už letos plnit přestal. Teherán tak reagoval na to, že USA od dohody odstoupily a obnovily protiíránské sankce. Země nyní přestala vyvážet obohacený uran a zvýšila úroveň obohacování.

Po evropských signatářích chce Írán ekonomickou pomoc – zemi sužují přísné americké sankce. Ty začaly USA na Írán uvalovat v loňském roce, kdy prezident Donald Trump od mezinárodní dohody odstoupil.

Trump tehdy dohodu označil za prohnilou a postavenou na lži. Uniklé diplomatické depeše ale ukazují na jiný, osobnější důvod. Americký prezident měl smlouvu vypovědět především kvůli tomu, že za ní stojí jeho předchůdce – demokrat Barack Obama. V depeši to napsal britský velvyslanec v USA Kim Darroch britskému rezortu zahraničí, tedy bývalému ministru zahraničí Borisi Johnsonovi. A Trumpův krok Darroch označil za diplomatický vandalismus. Velvyslanec kvůli uniklým depeším na funkci velvyslance minulý týden rezignoval.

Evropa musí zůstat jednotná, zaznělo v Bruselu

Evropští signatáři, mezi nimiž je Británie, Francie a Německo, připravují nový mechanismus INSTEX, který má pomoci americké sankce obejít. Pro zavedení alternativního, barterového obchodování s Íránem je prozatím deset zemí.

Podle Hunta je ještě čas dohodu zachránit. „Írán je vzdálen dobrý rok od vývoje jaderné bomby. Stále ale existuje malá možnost udržet tu dohodu při životě,” sdělil Hunt novinářům. Snaha o udržení smlouvy přichází ze strany Británie jen pár dní poté, co u Gibraltaru zadržela tanker převážející íránskou ropu. Írán reagoval stejným krokem, když zadržel britskou loď u Hormuzského průlivu.

Huntův francouzský kolega Jean-Yves Le Drian prohlásil, že Evropa musí zůstat jednotná ve snaze přimět Írán dohodu dodržovat. Teherán by podle něj měl odvolat své rozhodnutí vypovědět určité body dohody. Šéf nizozemské diplomacie Stef Blok si myslí, že na „záchranu dohody není pozdě, ale Írán musí plnit své závazky“.

Nadějný postoj ale nesdílí všichni zástupci evropských států. Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius poukázal na to, že současné kroky Íránu přispívají k „pochybnostem o jeho skutečných úmyslech”.

Reklama

Doporučované