Hlavní obsah

Británie hledá v zahraničí veterináře i psychology. Místní nestačí

Britové potřebují zahraniční pracovníky, speciální komise se bojí brexitu.Video: Martin Zíta, Seznam Zprávy

 

Reklama

Britská komise pro migraci navrhuje navýšení příjmu zahraničních pracovníků na odborné pozice. Sami Britové podle zprávy komise místa nezvládají obsazovat. Komise se také bojí nejistoty okolo brexitu.

Článek

Psychology, zvěrolékaře, odborníky na IT nebo webové vývojáře. Všechny tyto profese potřebuje Velká Británie doplnit odborníky ze zahraničí, tvrdí ve své zprávě britská komise pro migraci.

Vládnímu kabinetu tak komise doporučuje zařadit vybrané profese na oficiální listinu sdružující zaměstnaní, ve kterých je nedostatek domácích pracovních sil a zahraniční pracovníci se vzděláním v oboru získávají při žádosti o pracovní vízum prioritní postavení.

Dosud je na seznamu přibližně jedno procento celkového množství pracovních pozic ve Spojeném království, komise doporučuje, aby bylo navýšeno na procent devět. V absolutních číslech to znamená dva a půl milionu pracovníků, napsal britský list The Guardian. Neznamená to ale, že by Britové hlásili aktuálně takový počet volných míst.

„Pracovní trh se od poslední aktualizace seznamu v roce 2013 znatelně změnil. Volný pohyb osob už nezaručuje dostatečné množství lidí pro zaměstnavatele, jako tomu bylo v minulosti. Navíc čelíme znatelné nejistotě okolo odchodu z Evropské unie a nejistotě z podoby nových imigračních pravidel,“ uvedl ve zprávě předseda komise Alan Manning.

O pracovní víza na základě zmíněné listiny dosud musejí žádat pracovníci ze zemí mimo Evropskou unii. Občané unijních států se mohou podle pravidel společenství uvnitř Unie pohybovat a pracovat svobodně.

Právě blížící se brexit a stále nejasná podoba britské, nejen imigrační politiky je podle zprávy komise jedním ze dvou nejzávažnějších důvodů pro rozšíření počtu pracovních víz pro mimoevropské občany. Druhým je rostoucí poptávka, kterou vnitřní pracovní trh nezvládá.

Reklama

Doporučované