Hlavní obsah

Alžběta II. se vrátila k práci, rozloučila se s dlouholetým zaměstnancem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Zatímco Velká Británie oplakává úmrtí devětadevadesátiletého prince Philipa, královská rodina se připravuje na jeho pohřeb. Alžběta II. se nehledě na osmidenní smutek vrací do úřadu.

Článek

Britská královna Alžběta II. truchlí nad smrti svého manžela prince Philipa, jenž „odešel v míru“ minulý týden. Období smutku obvykle znamená, že královská rodina ruší svou účast na většině oficiálních akcí. Panovnice tak v současné době nedostává ani vládní dokumenty a neposkytuje královský souhlas zákonům.

Některá britská média upozorňují, že období královnina smutku po smrti vévody z Edinburghu je kratší, než tomu bylo v minulosti u jiných členů královské rodiny. Například v roce 1952, když zemřel její otec král Jiří VI., smutek královské rodiny trval měsíc. Po smrti Alžbětiny matky v roce 2002 Spojené království drželo smutek tři týdny.

Panovnice se mezitím podle informací Buckinghamského paláce vrací ke svým povinnostem. Pouhé čtyři dny po smrti svého manžela uspořádala na zámku Windsor obřad pro Williama Peela, který odešel do důchodu poté, co 14 let byl nejvýše postaveným důstojníkem královské domácnosti. Až donedávna měl Lord Chamberlain na starosti uspořádání královských obřadů a dohlížel také na plánování pohřbu zesnulého prince Philipa, který dostal kódový název operace Forth Bridge. V souladu s tradicí vrátil Peel královně slavnostní hůlku, kterou od ní dostal, když se ujal své funkce. Akce se konala na zámku Windsor.

Foto: Profimedia.cz

Britská královna a Lord Chamberlain (ilustrační fotografie).

Na místo Peela podle listu The Washington post nastoupil bývalý šéf britské bezpečnostní služby MI5 Andrew Parker. Ten svou funkci začal vykonávat již od 1. dubna, tedy týden před vévodovou smrti.

Jak bude vypadat pohřeb prince Philipa?

Pohřeb vévody z Edinburghu se uskuteční v sobotu 17. dubna v kapli svatého Jiří ve Windsoru, kde se tradičně konají pohřby a svatby všech členů britské rodiny. Plán smutečního obřadu je v souladu s vlastními přáními prince Philipa a podle královského paláce „oslaví“ vévodův život a jeho věrnou a dlouhotrvající službu královně a Spojenému království.

Nejde proto o státní, ale ceremoniální pohřeb, který se uskuteční v rodinném kruhu a bez přístupu veřejnosti. Poslední rozloučení proběhne také v souladu s koronavirovými restrikcemi. Přesun rakve do královské kaple, za jejíž dveře se nedostane nikdo kromě královské rodiny, budou vysílat britské televizní stanice.

Bohoslužbě, kterou povede canterburský arcibiskup Justin Welby, bude předcházet slavnostní průvod v areálu zámku Windsor, jenž začne v 14:45 místního času. Zahájení samotného pohřebního obřadu je naplánováno na 15 hodin. Ve stejný čas si památku vévody z Edinburghu Spojené království připomene celostátní minutou ticha.

Rakev, která bude přemístěna ze soukromé kaple na hradě Windsor nedaleko Londýna do kaple svatého Jiří, poveze určitý model auta Land Rover, na jehož vývoji se v minulosti podílel sám princ Philip.

V čele celého průvodu půjde nejstarší syn britského páru, princ z Walesu Charles, ostatní členové královské rodiny spolu s panovnicí a pracovníky Windsoru budou kráčet za rakví. Doprovázet ji budou britské armádní složky včetně královských mariňáků. Princova čepice admirála a jeho meč námořnictva budou před bohoslužbou umístěny na rakev, odznaky a medaile prince budou vystaveny na oltář kaple.

Buckinghamský palác také uvádí, že po celou dobu průvodu na zámku Windsor budou znít salvy. Výstřely z děl má na starosti slavnostní jednotka britské armády The King’s Troop. Během princova pohřbu se rozezní také národní hymna, kterou zahraje kapela britské armády The Rifles. Ve 14 hodin 53 minuty Land Rover s rakvi dorazí ke kapli, kde ji převezmou děkan z Windsoru a arcibiskup z Canterbury. Do samotné kaple vstoupí pouze členové královské rodiny a Její Veličenstvo královna Alžběta II.

Kdo přijde na poslední rozloučení?

Podle původního plánu se pohřbu mělo zúčastnit až 800 hostů, počet truchlících je ale v reakci na současná protikoronavirová opatření omezen na třicet. Posledního rozloučení s princem Philipem se tak účastní celá královská rodina včetně prince Harryho, který se minulý rok vzdal svých královských povinností. Ten už dorazil do Británie a spolu se svým bratrem, princem Williamem, zavzpomínal na zesnulého dědečka.

„Byl svůj velmi autentickým způsobem, s ostrým vtipem a díky osobnímu kouzlu si dokázal udržet pozornost v každé místnosti. A také proto, že jste nikdy netušili, co prohlásí příště,“ uvedl princ Harry v pondělí. Jeho těhotná manželka Meghan na radu svého lékaře zůstala ve Spojených státech, kde pár nyní žije. Britský premiér Boris Johnson již dříve oznámil, že na pohřeb nedorazí. Chce tak umožnit co největšímu počtu rodinných příslušníků naposledy se rozloučit s princem.

Podle britských médií vévodu z Edinburghu doprovodí na poslední cestě princ z Walesu a vévodkyně z Cornwallu, princ William a jeho manželka vévodkyně z Cambridge Kate Middletonová, vévoda z Yorku princ Andrew, jeho dcery princezny Eugenie a Beatrice a další členové velké britské rodiny.

Reklama

Doporučované