Hlavní obsah

Británie se loučí: Královna zveřejnila soukromý snímek sebe a Philipa

Foto: Profimedia.cz

Princ Philip zemřel ve věku 99 let 9. dubna.

Reklama

Dnes se koná pohřeb britského prince Philipa. Smuteční ceremoniální obřad započne v kapli svatého Jiří na hradě Windsor v sobotu 17. dubna v 16:00 našeho času.

Článek

Den před obřadem zveřejnila královna svůj oblíbený snímek s princem Philipem. Snímek zachycuje rozesmátou dvojici ve Skotsku v roce 2003.

Nejen samotný obřad bude v centru pozornosti. Jak informuje list The Guardian, média obzvláště ta bulvární sledují do až nepochopitelných detailů hlavně oba princovy vnuky - Williama a Harryho. Chtějí vědět, jaké jsou v právě probíhající rodinné krizi, která vyvrcholila přestěhováním Harryho i s rodinou do USA, mezi bratry vztahy.

Najatí jsou odborníci na takzvanou řeč těla i „odečítači ze rtů“. „V kapli svatého Jiří jsou ale nařízeny roušky, zbudou jim jen pohledy očí,“ uvádí Guardian.

Philipův pohřeb bude ceremoniální, spíše než státní. Je v tom jemný rozdíl - státní pohřby jsou obvykle vyhrazeny panovníkům, ačkoli státní pohřeb měl i válečný premiér Winston Churchill. Naopak pohřeb královniny matky v roce 2002 a princezny Diany v roce 1997 byly stejně jako Philipův ceremoniální, píše BBC News. Vévoda si přál skromný obřad.

Před obřadem bude rakev v rámci ceremoniálního procesí přenesena ze soukromé kaple do státního vchodu windsorského zámku, kde ji příslušníci britské armády umístí na speciálně upravený Land Rover, který vévoda sám pomáhal navrhnout. Poté bude převezena do kaple svatého Jiří.

„Unikátní a osobitý vzhled tohoto vozidla připomíná světu, že (Philip) byl především praktickým mužem, který mohl vzít něco velmi tradičního - ať už stroj, nebo opravdu velkou státní instituci - a najít svou vlastní vynalézavostí způsob, jak to vylepšit a přizpůsobit pro 20. nebo 21. století,“ řekl v pondělí o speciálním voze britský premiér Boris Johnson citovaný agenturou Reuters.

Na rakvi bude Philipova osobní standarta symbolizující jeho život. Její součástí jsou řecké barvy, neboť právě tam se princ narodil. Na jedné části je vyobrazený hrad znázorňující Edinburgh, protože Philip měl titul vévoda z Edinburghu. Jeden čtverec patří černobílým pruhům rodiny Mountbatten, ze které pocházela jeho matka.

Kdo se pohřbu zúčastní?

Z koronavirových opatření, která v současnosti v Anglii platí, vyplývá, že se pohřbu může zúčastnit pouze 30 osob. Na seznamu hostů se tak nachází členové královniny rodiny i samotného vévody z Edinburghu, včetně tří jeho německých příbuzných.

Přímo za rakví půjde princ Charles a princezna Anna, nejstarší ze čtyř dětí zesnulého Philipa a královny Alžběty II. Za nimi půjdou princové Andrew a Edward, stejně jako vnuci princové William a Harry. K nim se připojí rodina princezny Anny, syn Peter Phillips a manžel viceadmirál sir Tim Laurence. Za nimi v průvodu budou členové vévodova štábu, včetně jeho osobního tajemníka brigádního generála Archieho Millera Bakewella.

Princ Harry se pohřbu zúčastní, ale jeho manželka Meghan, která je těhotná, se na cestu z USA kvůli doporučení lékaře nevydala. Je to poprvé, co se vévoda ze Sussexu od loňského odstoupení z funkce staršího člena královské rodiny vrací do Spojeného království.

Očekává se, že účastníci ceremonie budou v souladu s doporučením vlády mít na tváři roušky.

Jak samotný obřad proběhne?

Poslední rozloučení s vévodou bude v důsledku pandemie covidu-19 značně omezené oproti obvyklým ceremoniím, jako byl pohřeb princezny Diany v roce 1997. Nebude se konat v Londýně, ale v rozlehlých prostorách hradu Windsor.

Pro sobotní odpoledne existuje přesný časový plán. Převoz rakve bude z dálky provázet průvod různých složek britské armády. Při příjezdu do kaple zazní státní hymna.

V 15:15 se na nádvoří hradu Windsor seřadí jezdectvo i pěší vojáci z jednotek, které měly s princem Philipem zvláštní spojení. V 15:20 odjedou ti členové rodiny, kteří se průvodu neúčastní, z hradu Windsor ke kapli svatého Jiří. V 15:40 SEČ kapely na nádvoří přestanou hrát a ze soukromých prostor, kde je rakev uložena, bude ve 15:40 přenesena do Land Roveru. O pět minut později se celé procesí vydá směrem ke kapli.

Královna se do kaple přesune odděleně od ostatních, v zadní části průvodu ve státním Bentley. Britská média také věnovala pozornost tomu, že Charlesovi synové William a Harry nepůjdou vedle sebe, což svědčí o jejich napjatých vztazích.

V 15:45 se procesí vydá na cestu. V čele průvodu bude kapela granátnické gardy, následovaná generálmajorem a náčelníky vojenských štábů. Za nimi pojede speciálně upravený vůz britské značky Land Rover, opět doprovázený vojáky z Královské námořní pěchoty a dalších pluků a sborů spojených s vévodou.

Teprve vůz budou následovat členové královské rodiny a personál. Po celou dobu průvodu budou z východní terasy střílet děla královského jízdního dělostřelectva. Na opačném konci hradu se rozezní zvon ve věži Curfew Tower.

O osm minut později přijede Land Rover k západním schodům kaple svatého Jiří, kde na něj bude čekat čestná stráž a vojenská kapela, která zahraje státní hymnu. Rakev zahalenou vévodovou standartou společně s věncem, vévodovou námořní čepicí a mečem přivítá arcibiskup z Canterbury.

Do kaple vstoupí pouze členové královské rodiny, ostatní členové průvodu zůstanou venku. Uvnitř kaple začne zádušní mše. Malý sbor čtyř zpěváků zazpívá skladby, které si sám vévoda předem vybral. Po obřadu bude vévoda uložen do královské hrobky.

V 16:00 bude celá země na vévodovu památku držet minutu ticha, kterou rovněž ohlásí výstřel z děla Královského jízdního dělostřelectva.

Stejně jako většina pohřbů v uplynulém roce bude i pohřeb prince Philipa pro veřejnost uzavřen. Truchlícím nebude umožněno podepsat se do kondolenčních knih, na což v roce 1997 stály hodiny ve frontách statisíce lidí.

Mluvčí Buckinghamského paláce uvedl, že členové královské rodiny na sobě nebudou mít uniformy. Toto rozhodnutí se snaží předejít rozpakům, kterým by nejspíš čelil princ Harry. Ten se totiž již dříve vzdal svých povinností a práv v královské rodině a uniformu si tedy obléct nesmí, ačkoli jako příslušník britské armády sloužil v Afghánistánu.

Reklama

Doporučované