Hlavní obsah

Dvě vakcíny proti covidu-19 jsou nemorální, varují polští biskupové

Foto: EpiskopatNews/Flickr.com

Členové polského episkopátu (ilustrační foto).

Reklama

Polská katolická církev má k očkovacím látkám proti covidu-19 přísnější postoj, než má sám Vatikán. Polští biskupové tento týden vydali prohlášení, ve kterém označili očkování vakcínou AstraZeneca a J & J za morálně pochybné.

Článek

„Technologie výroby vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson vyvolává vážný morální odpor,“ ohlásil ve středu polský biskup Józef Wróbel, který v rámci Konference episkopátu vede skupinu věnující se otázkám bioetiky.

Hierarcha polské katolické církve varoval, že se „při výrobě vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson využívají buněčné řady vytvořené na biologickém materiálu získaném od potracených plodů“.

Katolíci by tak podle biskupa neměli souhlasit s očkováním zmíněnými vakcínami. Očkovat se ale mohou bez pocitu morální viny nechat ti, kdo nemají jinou možnost. „Protože tu jde o ochranu života jak svého, tak i bližních,“ upozornil Wróbel. Dodal k tomu, že je nutné manifestovat svůj nesouhlas s umělým přerušením těhotenství.

Jinou věcí jsou podle duchovního očkovací látky založené na technologii mRNA, které v něm nevzbuzují morální pochybnosti. Oznámení přišlo v den, kdy polské úřady ohlásily, že covidu-19 během posledních 24 hodin podlehlo 803 lidí.

Žádná vakcína neobsahuje ani jedinou buňku z potracených lidských plodů, vysvětlil už loni na podzim český biochemik Jan Konvalinka. „Není vyloučeno, že u některých z nich byla v průběhu výroby použita buněčná linie, jejíž pramáti před tisíci generacemi byla lidská embryonální nebo nádorová buňka. Nebo buňka šimpanze,“ psal Konvalinka.

Věc vysvětluje i fakt-checking agentury AFP: „Stejně jako celá řada vakcín byla nová vakcína proti nemoci covid-19 společnosti AstraZeneca vyrobena s pomocí buněčných kultur, které byly původně založeny na vzorku tkáně z potraceného lidského plodu, ale tyto buňky jsou již celá desetiletí laboratorně replikovány. Vedle MRC-5 je v tomto případě řeč o další široce využívané kultuře HEK 293.“

Na prohlášení biskupů reagoval na Twitteru vládní program Očkujeme se. „V procesu očkování je v sázce život náš i našich nejbližší. Více než 800 milionů lidí se naočkovalo, mezi nimi i papež František a část polských biskupů. Očkování nám umožní vrátit se k normálnímu životu, mimo jiné k normálnímu praktikování náboženství,“ stojí v tweetu.

Stanovisko vyvolalo i bouřlivé reakce na sociálních sítích. „To je neodpovědný, protivědecký a škodlivý apel episkopátu,“ zkritizoval prohlášení jako jeden z mnoha konzervativní publicista Marcin Makowski.

Ministr pověřený koordinací očkování Michał Dworczyk ze strany Právo a spravedlnost v televizi TVN uvedl, že spolupráce s Konferencí biskupů dosud probíhala dobře. Zároveň upozornil, že v současnosti není možné vybrat si vakcínu. „Za čas se to změní a pak bude moct každý učinit vlastní volbu,“ řekl ministr.

Rozhodnutí očkovat se je podle něj soukromou věcí každého člověka. Sám prý ještě neřešil otázku, zda by se nechal očkovat vakcínou Johnson & Johnson nebo AstraZeneca.

Přísnější než Vatikán?

Stanovisko polského episkopátu je přísnější než prosincový postoj Vatikánské kongregace pro nauku víry. Ta loni v prosinci uvedla, že nechat se očkovat proti covidu-19 je morálně přijatelné i v případě, že se vakcíny opírají o výzkum využívající tkáně plodů z potratů.

Ačkoliv je podle učení katolické církve umělé přerušení těhotenství závažným hříchem, Vatikán dospěl k závěru, že je morálně přijatelné nechat se očkovat vakcínou proti covidu-19 od společností, které při výzkumném a výrobním procesu použily buněčné kultury z potracených plodů.

Platí to v případě, kdy očkovací preparáty, které jsou podle Vatikánu z etického hlediska v pořádku, nejsou veřejnosti dostupné. Kongregace v prohlášení katolíky upozornila, že ačkoliv v některých zemích mohou být dostupné různé vakcíny, „zdravotnické úřady nepovolují občanům, aby si očkovací látku vybrali“.

K očkování opakovaně vyzval papež František, který dostal vakcínu letos v lednu. „Je to etická volba, protože hazardujete se svým zdravím, se svým životem, ale také s životy ostatních,“ prohlásil o očkování František.

Reklama

Doporučované