Hlavní obsah

Babiš chce, aby Hamáček zrušil let do Moskvy. Cesta budí vášně i ve Sněmovně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Plán ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) odcestovat do Moskvy se komplikuje. Premiér Andrej Babiš Hamáčka vyzval, aby cestu zrušil, vášně plán budí i mezi poslanci.

Článek

Premiér Andrej Babiš se obrátil na ministra vnitra Jana Hamáčka s žádostí, aby zrušil plánovanou cestu do Moskvy. Hamáček na ni chce odletět už v pondělí.

„Doporučil jsem mu, aby cestu zrušil,“ napsal webu Lidovky.cz premiér. Ministr vnitra na dotazy, zda na cestě trvá, zatím neodpověděl.

Armáda, která má zajišťovat přepravu, v tuto chvíli s cestou počítá. „Žádost vicepremiéra Hamáčka byla schválena, letět by jeho delegace měla letounem Airbus A-319,“ uvedl Jakub Fajnor z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

Cesta plánovaná kvůli jednání o vakcíně Sputnik V vyvolala vzrušenou debatu také na pátečním jednání Sněmovny. Opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 chtěly k této věci zařadit mimořádný bod, proti projednání bylo vládní hnutí ANO, ČSSD a komunisté.

„Nepojmenováváte rizika a necháváte Českou republiku v pozici lokaje, kterého si Ruská federace nebude vážit. Styďte se,“ kritizoval kvůli tomu vládní koalici lidovec Jan Bartošek. Sněmovna podle něj rezignovala na svou kontrolní funkci a vláda na sebevědomou zahraniční politiku.

„Rusko pro nás je partner a je s ním potřeba jednat, ale my potřebujeme Rusko silné, demokratické a svobodné, bez putinovského polototalitního režimu, který mlátí lidi, zavírá je v rozporu s mezinárodními úmluvami a nerespektuje právo. Figuruje jako bezpečnostní riziko ve zprávách našich zpravodajských služeb,“ dodal Bartošek.

Tím nadzvedl předsedu komunistů Vojtěcha Filipa. „Říct, že Poslanecká sněmovna rezignovala na kontrolní funkci kvůli tomu, že jsme odmítli projednávat jednu cestu, to je přece nesmysl. Přestaňte s tou ideologizací a válečnou propagandou, vždyť to není pravda,“ reagoval Filip.

Babiš: Není to Hamáčkova agenda

Hamáček ve středu oznámil, že do Moskvy odletí v pondělí a bude tam jednat o případných dodávkách Sputniku V pro případ, že by jej schválila Evropská léková agentura. Cestu následně zpochybnil premiér Andrej Babiš (ANO). „Vakcíny nejsou agenda pana Hamáčka a ta cesta není ideální,“ uvedl ve čtvrtek premiér. Podle něho může Česko téměř okamžitě získat 300 tisíc dávek ruské vakcíny, čeká ale na unijní schválení.

Hamáček si jako poradce do Moskvy zavolal bývalého předsedu slovenského parlamentu Andreje Danka. Danko se po nestandardním nákupu vakcín Sputnik V Slovenskem, který stál místo tamějšího ministra zdravotnictví Marka Krajčího a předsedu vlády Igora Matoviče, přiznal ke zprostředkování kontaktu mezi ruskou stranou a Matovičem.

Reklama

Doporučované