Hlavní obsah

Británii drží v šachu skupina fundamentalistů

Kolik ústupků si Demokratická unionistická strana vydobude na premiérce Mayové? Video: Martin Jonáš

 

Reklama

Theresa Mayová musí podepsat smlouvu se stranou, která oplývá pochybnou minulostí.

Článek

Je jich deset a drží pod krkem Velkou Británii. Poslanci Demokratické unionistické strany ze Severního Irska (DUP). Část z nich věří, že Bůh svět stvořil před 10 tisíci lety. Většina odsuzuje homosexualitu jako zločin stejně jako potrat. Kořeny strany pevně vězí ve válkách 20. století, její agenda ve zpátečnictví 19. století.

Za svůj vznik pak vděčí muži, který hrozil terorem nejen severoirským katolíkům, ale také britské konzervativní ikoně Margaret Thatcherové. Přitom je to právě Konzervativní strana, která teď DUP nadbíhá. Může za to prostá volební aritmetika: Pokus Theresy Mayové posílit předčasnými volbami své postavení skončil fiaskem. Britská premiérka naopak přišla o parlamentní většinu. Její setrvání u moci závisí na dědicích politika a kněze s neobyčejnou zálibou v násilí: Iana Paisleyho.

Jan Pavel II. v roli antikrista

„Jsi antikrist!“ Takový výkřik Evropský parlament zřejmě neslyšel ani před, ani po roce 1988, když před europoslanci vystoupil papež Jan Pavel II. Křiklounem, který papeže posílal do pekla, byl severoirský pastor Ian Paisley, zakladatel a duchovní otec DUP.

Straně vetkl do vínku svou mentalitu: směs náboženského fundamentalismu, šovinismu a nenávisti. Jeho hlavní nepřátelé: Vše katolické a vše, co přesahovalo omezený svět viktoriánské morálky.

Paisley považoval homosexuály za pohůnky ďábla a urputně bojoval za to, aby skončili za mřížemi. Evropskou unii označoval za satanský projekt s cílem tajně ovládnout kontinent pod katolickou nadvládou. Setkání královny matky s papežem označil za „spirituální soulož a nevěru“. A v první řadě většinu svého života pomáhal rozdmýchávat plameny krvavého konfliktu mezi severoirskou protestantskou většinou a katolickou menšinou.

Ve jménu Boha: pogromy po Irsku

Irský terorismus si většina lidí spojuje s IRA. Její protestantští protivníci jí ale nezůstávali mnoho dlužni.

Byl to právě Paisley, kdo pomáhal organizovat protestantské milice. Ty se mimo jiné snažily bombovými útoky na elektrárny a vodárny destabilizovat severoirskou vládu, protože byla „příliš měkká“ vůči mírovým hnutím za zrovnoprávnění katolíků.

Paisley v některých případech sehrál obzvlášť odpudivou, takřka Goebbelsovskou úlohu: Na veřejných shromážděních vyvolával adresy obchodů, vlastněných katolíky. Ty byly poté vyplundrovány a poničeny.

Mnohokrát byl obviněn z narušování veřejného pořádku a skončil na tři měsíce ve vězení. Teroristickými útoky hrozil otevřeně i Margaret Thatcherové, pokud by ukázala katolíkům přívětivou tvář. Jeho ideologie ale v každém případě do jeho stáda přivedla řadu zarytých stoupenců a udělala z něj britského i evropského poslance.

Prst na tepu brexitu

Na sklonku svého života Paisley ustoupil, byť jen částečně a na omezený čas, a uvolnil tak cestu dohodě, díky které vládne v Severním Irsku už 30 let mír. Před třemi lety zemřel a jeho strana teď stojí na pokraji historického úspěchu: Bez jejích poslanců se neobejde nejen další britská vláda, ale dokonce ani vyjednávání o brexitu. A v Severním Irsku to začíná vřít.

Sinn Féin, politická frakce IRA, varuje před vlivem DUP. Podle jejího vlivného vůdce Gerryho Adamse je mír v ohrožení. Děsí se i liberálové, zejména kvůli urputnému boji DUP s homosexualitou a potraty. Celá Británie se teď ptá, kolik ústupků si na Therese Mayové vynutí malá skupina poslanců strany, která působí jako relikt neveselé minulosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované