Hlavní obsah

Britové chtějí v práci změnu, Češi se naopak bojí o místa

Foto: Unsplash - Chris Montgomery

Práce z domova se stala kvůli nezbytnosti rychle rostoucím trendem, který v pracovních podmínkách nejspíše již zůstane.

Reklama

Průzkum společnosti Theta ukázal, že Britové chtějí po návratu z nedobrovolných covidových prázdnin změnu k lepšímu. Češi se o svou práci spíše bojí. Na náraz nezaměstnanosti se teprve čeká.

Článek

S postupným otevíráním ekonomiky se Britové začínají vracet zpět do svých zaměstnání. Chtějí ale změnu – pracovat stejně jako před pandemií již pro ně není atraktivní.

Průzkum poradenské společnosti Theta Financial Reporting také zjistil, že dvě třetiny z dvou tisíc dotázaných se necítí dobře v hromadné dopravě a 35 procent lidí tvrdí, že návrat do tradičního pracovního prostředí se negativně podepíše na jejich mentálním zdraví. To zase negativně ovlivní jejich produktivitu v práci.

Británie chce změnu

Téměř 60 procent dotázaných dokonce uvedlo, že už se nechtějí vracet do normální pracovní doby. 45 procent obchodních vedoucích je přesvědčeno, že pracovní prostředí se v důsledku pandemie mění k lepšímu. Některým finančním týmům zaměstnavatelé vyhověli, protože více než čtvrtina dotazovaných uvedla, že jejich oddělení bude pracovat většinu času z domova. Na druhou stranu podobné procento respondentů nabídku k flexibilnější pracovní době nedostalo.

Vzhledem k tomu, že počet úmrtí a potvrzené případy covid-19 neustále klesají, snaží se vláda a zaměstnavatelé o nastartování ekonomiky, která čelí rekordnímu poklesu. Bank of England se čím dál více obává, že nezaměstnanost v Británii vyskočí do nevídaných výšin.

Nezaměstnanost teprve přijde

Práce ubývá i v České republice. V květnu stoupla nezaměstnanost na 3,6 procenta podle údajů úřadu práce, počet uchazečů o práci je nyní přes 266 tisíc lidí. Oproti minulému roku přibylo v letošním květnu více než 60 tisíc nezaměstnaných.

„Z našeho průzkumu mezi kandidáty víme, že k propouštění již sáhla v průměru čtvrtina firem, u více než třetiny výrobních společností byla část zaměstnanců dosud tzv. na překážkách. Růst nezaměstnanosti je tedy spíše odložený a plně se projeví, až doběhnou všechny formy státní podpory,“ komentuje průzkum společnosti Randstad generální ředitel české pobočky Jacek Kowalak. Údaje z průzkumu se shodují s těmi z úřadu práce.

Podle průzkumu společnosti Manpower se v Česku chystá propouštět 5krát více zaměstnavatelů než před koronavirovou krizí. „V důsledku epidemie se ekonomika na tři měsíce zmrazila. Začalo sice docházet k propouštění, což se projevilo na mírném nárůstu zaměstnanosti, ale většina firem spíše vyčkávala s využitím státních programů na zachování zaměstnanosti. Nyní se teprve ukáže, v jakém stavu budou trhy výrobků a služeb po skončení nouzového stavu,“ píše v tiskové zprávě Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Češi se bojí

O práci se podle květnového průzkumu společnosti LMC v horizontu tří měsíců neobávají dvě pětiny respondentů. Jedna čtvrtina se ztráty zaměstnání bojí a další třetina lidí přiznává, že možnost vyhazovu je reálná. „Nejohroženěji se cítí lidé v sekundárním a terciárním sektoru, tedy ve výrobě a průmyslu nebo obchodu a službách. Výrazně menší strach mají odborníci v IT, poradenství nebo vědě a výzkumu. Obecně pak lidé s vyšším vzděláním, kteří věří, že budou i nadále zapotřebí,“ uvedla LMC v tiskové zprávě.

Podle výsledků čtvrté vlny výzkumu agentury Ipsos na téma koronavirus se propouštění ve firmách obává celá třetina ekonomicky aktivních Čechů a polovina si myslí, že pandemie bude mít negativní dopad na jejich zdroj obživy. Návrat do práce hodnotí 83 procent pracujících Čechů pozitivně. Přes 10 procent jich uvedlo, že jsou s návratem nespokojeni. Nejčastějším důvodem bylo to, že jim práce z domova vyhovuje, a také nepohodlí z nošení roušek.

Reklama

Doporučované