Hlavní obsah

Britové chtějí zastavit návštěvu Trumpa. Petici podepsal rekordní počet lidí

Pro více než milion Britů je oficiální státní návštěva Donalda Trumpa nepřípustná. Peticí se bude zabývat parlament.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Lidé nesouhlasí s pátečním nařízením amerického prezidenta, demonstrace probíhají po celém Spojeném království.

Článek

Petice proti návštěvě prezidenta Donalda Trumpa ve Velké Británii má už přes milion podpisů. Počet signatářů rapidně vzrostl poté, co prezident USA v pátek vyhlásil nové exekutivní opatření. To zakazuje vstup do Spojených států všem lidem pocházejícím ze zemí spojovaných s terorismem. Trump tímto nařízením vyvolal vlnu hněvu po celém světě.

Návštěvu amerického prezidenta ve Spojeném království oznámila minulý týden při tiskové konferenci v Bílém domě předsedkyně britské vlády Theresa Mayová.

Termín návštěvy není dosud známý. Premiérka byla ve Washingtonu minulý týden. Předseda opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn už ale vyzval Mayovou, aby návštěvu odložila. Ta to odmítla.

Video: Připomeňte si návštěvu Theresy Mayové v Bílém domě.

Video: Oliver Sálus

Petice proti Trumpovi je druhou „nejoblíbenější"

„Donaldu Trumpovi by mělo být umožněno vstoupit do Spojeného království jako hlavě státu. Neměl by ale být vyzván k oficiální státní návštěvě, protože by tím mohl ztrapnit Její Veličenstvo královnu,” říká oficiální text petice. Poslanci o ní budou diskutovat v úterý. Petice přesáhla jeden milion podpisů okolo desáté hodiny dopoledne britského času a v současné době figuruje v počtu signatářů na druhém místě za peticí, která požaduje opuštění Evropské unie. Tu tehdy podepsaly více než 4 miliony Britů.

V roce 2015 se parlament zabýval také peticí proti budoucí návštěvě země tehdy ještě prezidentského kandidáta Trumpa, kterou podepsalo téměř 600 tisíc lidí.

Britské protesty

Po vzoru amerických obyvatel se proti poslednímu Trumpovu nařízení bouří i Britové. Demonstrace v Londýně, Manchesteru, Liverpoolu, Leedsu, Glasgow, Edinburghu i Cardiffu jsou naplánovány shodně na 17 hodin místního času.

Video: První týden Donalda Trumpa v prezidentském úřadu.

Reklama

Doporučované