Hlavní obsah

Britové přijmou tisíce Afghánců, bývalé tlumočníky i s jejich rodinami

Foto: Profimedia.cz

Britští vojáci z Afghániostánu odcházejí, brzy se k nim připojí i jejich tamní spolupracovníci.

Reklama

Do Evropy by měly přijít až tři tisíce Afghánců, kteří spolupracovali s britskými vojáky, nebo jsou rodinnými příslušníky těch, kteří pracovali pro britskou armádu. Už v minulosti Británie přijala z těchto důvodů 1300 lidí.

Článek

Londýn umožní Afgháncům, kteří pracovali pro britskou armádu, snadnější stěhování do bezpečnější země. Důvodem jsou rostoucí obavy o jejich bezpečnost kvůli plánovanému odchodu spojeneckých vojsk z Afghánistánu. Stěhovat se budou zejména tlumočníci a jejich rodiny, píše agentura AP. Z vládního prohlášení podle BBC není patrné, zda se všichni budou stěhovat do Británie.

Do Británie už z obdobných důvodů přišlo na 1300 Afghánců, v současné vlně se očekává příchod další 3000. Pro výběr osob s právem na přesídlení dosud platila přísná pravidla, rozhodovala například délka služby nebo místo a typ nasazení. Podle nové vládní politiky budou o přesídlení moci požádat všichni bývalí i současní spolupracovníci britské armády bez ohledu na profesní zařazení, píše BBC.

„S odchodem západních mocností z Afghánistánu se hrozba zvyšuje a již teď zesílila, včetně cílených útoků Tálibánu. (…) Je zcela správné, že stojíme po boku“ lidem, kteří riskovali své životy, aby pomohli britským jednotkám, uvedl dnes ministr obrany Ben Wallace. „Mnoho obětovali, aby se o nás postarali, a my teď uděláme to samé,“ dodal ministr citovaný agenturou AP.

Britská ministryně vnitra Priti Patelová dnes uvedla, že „je naší morální povinností uznat rizika, jimž čelili v boji proti terorismu, a odměnit jejich úsilí“, píše BBC.

Britská armáda působila v Afghánistánu téměř 20 let, v jednu chvíli bylo v zemi až 10 000 britských vojáků. Posledních 750 příslušníků armády plánuje Británie stáhnout do 11. září 2021, stejně jako Spojené státy a další členové NATO. Po oznámení o stažení vojsk se bezpečností situace v zemi zhoršila, spolupracovníkům zahraničních vojsk proto hrozí větší nebezpečí.

Reklama

Doporučované