Hlavní obsah

Coldplay ruší turné kvůli uhlíkové stopě

Reklama

Britská kapela Coldplay oznámila, že se se svým novým albem neprojede po světě. Žádné turné neplánuje z jednoduchého důvodu – nechce zatěžovat životní prostředí.

Článek

O tom, že kapela neplánuje vyrazit na světovou tour, informoval frontman skupiny Chris Martin v rozhovoru pro zpravodajský server BBC. Skupina se chce naopak nově zaměřit na to, aby její působení mělo na životní prostředí pozitivní dopady.

„Bereme si pauzu na jeden nebo dva roky, abychom přišli na to, jakým způsobem by naše turné mohlo být nejen přínosem pro nás. Rádi bychom zjistili, jak by mohlo aktivně pomoci životnímu prostředí. Přáli bychom si, aby naše turné měla v budoucnu především pozitivní vliv,“ řekl frontman.

Minulý pátek Coldplay odehrál dva koncerty v jordánském Ammánu. Jeden se konal za úsvitu, druhý při západu slunce, což mělo odrážet dvě poloviny jejich nového alba Everyday Life. Pátek 22. listopadu byl také dnem, kdy nová deska Colplay vyšla.

V následující pondělí pak odehráli zatím jediný naplánovaný koncert, a to v londýnském přírodopisném muzeu. Výtěžek kapela věnovala vybrané nadaci, která se zabývá ochranou životního prostředí.

BBC připomíná, že skupina Coldplay byla naposledy na světovém turné po pěti kontinentech v letech 2016 a 2017. Odehrála během něj 122 koncertů. Lidé v Česku si kapelu, která je sedminásobnou držitelkou cen Grammy i řady dalších prestižních ocenění, mohli naživo poslechnout v září 2012 v pražském Edenu.

Revoluční koncert v Praze

Coldplay ovšem není jedinou kapelou, která bere vážně klimatickou změnu. Myšlenka ekologicky šetrných koncertů vnikla poté, co jedna z enviromentálních společností zjistila, že skupina U2 potřebovala 120 nákladních aut, která vozila pouze nářadí a technické zázemí pro turné. Vozy podle výpočtů zanechaly během celého turné uhlíkovou stopu srovnatelnou s letem na Mars a zpět.

Jeden z prvních ekologických koncertů uspořádala skupina Radiohead v srpnu 2009 na pražském Výstavišti. Například jako pohon pro generátory použili bionaftu nebo využili recyklovatelné lahve na nápoje.

Další osobností ze světa hudby, která se své fanoušky snaží informovat o životním prostředí, je Billie Eilish. Nedávno uvedla, že příští rok plánuje snížit uhlíkovou stopu svého světového turné mimo jiné tím, že na svých koncertech zakáže plasty na jedno použití. Veřejnosti také sdělila, že na místech, kde bude během turné vystupovat, plánuje instalaci tzv. „eko-vesnice“, ve které se fanoušci mohou informovat, jakým způsobem je možné zlepšovat životní prostřední.

Reklama

Doporučované