Hlavní obsah

Britské Národní divadlo testuje speciální brýle. Neslyšícím promítají titulky

Podívejte se, jak novinka funguje přímo v londýnském divadleVideo: AP

 

Reklama

Speciální brýle určené pro lidi s poruchou sluchu promítají do zorného pole diváka titulky. K dispozici by měly být do tří let.

Článek

V Británii trpí sluchovým postižením asi 900 000 lidí. Britské Národní divadlo začalo s testováním speciálních brýlí, které by jim umožnily vychutnat si divadelní představení s titulky.

Brýle jsou lehké, robustní a dají se nosit na klasických dioptrických brýlích, což  například u klasických 3D brýlí v kině není příjemné. Titulky promítají vedle postav na jevišti. Děj se s nimi dá sledovat odkudkoliv z hlediště.

Britské Národní divadlo zatím testuje brýle na několika vybraných představeních. V budoucnu ale hodlá nabídku her pro neslyšící rozšířit. „Zatím s titulky nabízíme tři nebo čtyři hry. Je ale naší povinností nabídnout neslyšícím příležitost, jak si užít představení,” uvedl technický ředitel divadla Jonathan Suffolk pro agenturu AP. Brýle si po testování zatím pochvalují i diváci.

Divadlo i tvůrci brýlí se inspirovali i nepříznivou předpovědí, že do roku 2035 by mohl mít, i kvůli stárnutí populace, se sluchem problémy každý druhý Brit.

Reklama

Doporučované