Hlavní obsah

Britské tajné služby se podílely na mučení a únosech podezřelých z terorismu po září 2001

Britské tajné služby podle vyšetřování věděly o mučení vězňů americkými vojáky.Video: Jolana Humpálová Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Není známo, že by britské tajné služby mučení přímo prováděly, je však jisté, že o něm od začátku věděly a nijak proti němu nezakročily.

Článek

Podle výboru britského parlamentu není pochyb o tom, že zpravodajské služby Velké Británie věděly o špatném zacházení Spojených států se zadržovanými osobami podezřelými z terorismu v zahraničí, které byly zatčeny po 11. září 2001. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na zprávu zveřejněnou ve čtvrtek.

Zpráva výboru pro zpravodajské služby a bezpečnost mimo jiné říká, že Británie o špatném zacházení věděla již v počáteční fázi a „úřady toho mohly udělat více pro to“, aby chování Američanů ovlivnily. V celkem 198 případech obdržely britské orgány zpravodajské informace získané od zadržovaných, o kterých věděly, nebo mohly mít podezření, že se s nimi špatně zachází. Výbor odmítl tvrzení tajných služeb, že šlo jen o „izolované incidenty“.

Kontroverzní program vyšetřování podezřelých z terorismu po útocích na USA z 11. září 2001 ukončil definitivně americký prezident Barack Obama po nástupu do úřadu v lednu 2009.

Tajné věznice v Evropě CIA údajně měla v Litvě, Rumunsku a Polsku, mimo Evropu například v Thajsku, Maroku, Pákistánu, Afghánistánu, Egyptě či Jordánsku. Mezi zařízeními převážela zadržené lidi letadla, která používala k mezipřistáním letiště celkem v 17 zemích Rady Evropy, údajně včetně ČR.

Reklama

Doporučované