Hlavní obsah

Britské volby: S londýnskými labouristy od domu k domu

Foto: Jiří Hošek, Profimedia.cz

Labouristická poslankyně dr. Rupa Huqová.

Reklama

Britský většinový volební systém se vyznačuje velmi úzkým vztahem mezi poslancem a obyvateli jeho okrsku. Zodpovědnost politiků je přímá, a kdo nepodává adekvátní „výkony” a nepere se za zájmy voličů, končí. Tento úzký vztah ale opačně využívají i politici při vedení své předvolební kampaně. Přesvědčil jsem se o tom v západním Londýně, kde jsem byl v patách tamní poslankyni Labour Party.

Článek

Zastávka Acton Main Line v západním Londýně je v úterý v 11 hodin dopoledne v zimě a dešti dosti nehostinné místo. Kromě dělníků na nedaleké stavbě a výpravčího není nikoho vidět. Musím se telefonicky ujistit, že jsem místo schůzky volebního týmu labouristické poslankyně dr. Rupy Huqové nepopletl.

Vzápětí se ale z různých stran začínají trousit dobrovolníci nejsilnější opoziční strany, která má ve čtvrti Ealing 1 800 členů. Jako poslední přichází zachumlaná v červené bundě s kapucí i vzrůstem drobná paní poslankyně, jejíž rodiče přišli do Británie v 60. letech z bývalého Východního Pákistánu, dnešního Bangladéše.

Počasí vedení předvolební kampaně zrovna nepřálo.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Manažer mikrotýmu 12 lidí má v nepromokavých deskách největší poklad – seznamy voličů v dané oblasti s poznámkami o politickém smýšlení té které domácnosti. „Dneska se soustředíme na lidi, o kterých víme, že v minulosti hlasovali pro naši stranu,” vysvětluje mi paní poslankyně. Prý dopolední čas není nevhodně vybraný a řada starších lidí by mohla být doma.

Čeká nás zhruba hodinka obcházení sociálních bytů v jedné z nejchudších částí okrsku. Před každým vchodem rozdává manažer přesné úkoly: „Ty běž do čísla 54, Ty si vezmi 58 a 59. Rupo, ty zkus číslo 56, bydlí tam paní Malgorzata,” vyslovuje akční labourista kostrbatě jméno jedné z mnoha polských obyvatelek Actonu. Nejde přitom většinou o příslušníky novodobé polské imigrace, nýbrž přistěhovalce z doby po skončení druhé světové války.

Foto: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Poslankyně Huqová diskutuje ve stísněných podmínkách s potenciálním voličem.

Paní Malgorzata skutečně doma je a během pár vteřin poslankyni potvrzuje, že labouristy bude ve čtvrtek stoprocentně volit. Socioložka a mediální odbornice Rupa Huqová stráví mezi dveřmi nakonec skoro 5 minut, ve kterých si obě dámy notují, že je Boris Johnson v podstatě diktátor a že nechápou, jak ho někdo může volit. Shodnou se i na svém odporu k brexitu, což mezi příznivci Labour Party není zdaleka automatické.

Poslankyně, která se v Dolní sněmovně specializuje mimo jiné na prevenci kriminality, před pár hodinami absolvovala tzv. „hustings”, tedy veřejnou debatu s ostatními kandidáty ve svém okrsku. Diskuse se konala v jedné z místních škol a otázky z publika prý byly záludné: „Proč nemohou volit děti” nebo „jaká je vaše oblíbená značka chipsů”. V případě Rupy Huqové jsou to jednoduché „Red salted”, kdyby vás to zajímalo…

Foto: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Ve snaze zajistit si znovuzvolení musí poslankyně i do nepříliš vábných prostor.

Ealing Central a Acton je okrsek, který Rupa Huqová dokázala v roce 2015 „vyrvat” z držení Konzervativní strany. Zatímco před 4 lety zvítězila labouristka o mizivých 274 hlasů, v roce 2017 už zvítězila zcela přesvědčivě o 13 807 hlasů.

V případě dr. Huqové nejde o radikální „corbynistku”, byť poslankyně Jeremyho Corbyna v létě 2015 na funkci předsedy strany navrhla. V samotné volbě ale podpořila Yvette Cooperovou a o rok později při vyslovení nedůvěry Corbynovi členy vlastního poslaneckého klubu podporovala Rupa Huqová svého kolegu Owena Smithe.

Foto: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Napiš si, že nebyli doma...

Poslankyně Huqová těží ze skutečnosti, že usiluje o své znovuzvolení ve čtvrti, v níž žila a žije. Zná tam spoustu jednotlivců, jakož i nevládních organizací a spolků. Jedna z voliček, na jejíž dveře Rupa zaklepala, poslankyni připomněla, že s ní zpívala ve sboru. Labouristka si na zmíněný koncert vzpomněla, ale mnohem víc ji zajímalo, jak se v dotyčné domácnosti bude hlasovat. Uspokojilo ji, že dcera rodiny Leah, která studuje v Nottinghamu, odvolila korespondenčně a vyslovila se pro rudou barvu Labour. Mimochodem, na oslovení voličů jejich jménem klade Rupa velký důraz.

Každému voliči, který více či méně jednoznačně potvrdil hlasování pro Labour Party ještě poslankyně spolu se svým týmem položila dotaz, v jakou část dne hodlá dotyčný ve čtvrtek přijít odevzdat svůj hlas. „Má být ošklivo a chceme se ujistit, že ti lidé do volební místnosti opravdu přijdou. Potřebujeme, aby se zamysleli, jestli půjdou odevzdat svůj hlas hned ráno, nebo až později, kdy třeba půjdou z práce. Nízká účast hraje do karet konzervativcům,” vysvětluje mi své počínání labouristická poslankyně, která byla nedávno stranickou disciplinární komisí zproštěna obvinění z antisemitismu. To vznesli dva bývalí členové jejího týmu. Podle některých židovských aktivistů ale dr. Huqová neočistila své jméno dostatečně.

Foto: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Rupa Huqová se snaží být co možná nejviditelnější.

Reklama

Doporučované