Hlavní obsah

Britské volby: Slavný herec a komik Steve Coogan radí – hlasujte takticky!

Foto: Profimedia.cz

Herec a komik Steve Coogan.

Reklama

Ve Spojeném království se na rozdíl od některých dalších zemí zapojuje do předvolební kampaně jen naprosté minimum celebrit. Vesměs se obávají, že by to uškodilo jejich kariéře.

Článek

Výjimkou jsou třeba herec Hugh Grant, někdejší fotbalová hvězda a dnes moderátor Gary Lineker nebo herec a komik Steve Coogan. Právě s ním mluvil náš reportér na britských volbách.

Proč se zrovna Vy angažujete ve věcech veřejných, zatímco drtivá většina Vašich kolegů nikoli? (Steve Coogan se aktivně zapojil třeba i do Levesonova vyšetřování o neetickém chování některých britských médií, pozn. aut.)

Hodně lidí z branže má strach, že kdyby přestali být považováni za nestranné, ublížilo by jim to u publika. Já takhle nepřemýšlím. Nevím, proč by mě to diskvalifikovalo. A obráceně – rozhodně jsou na mých představeních vítáni všichni, včetně voličů Konzervativní strany. Pro mě jsou důležité určité principy a jenom si je nenechávám pro sebe.

Jste tradiční volič Labour Party a najednou Vás tady v Lewes potkám, jak radíte lidem, aby volili liberální demokraty. Proč?

Jsem sice podporovatel labouristů, ale v těchto volbách je v sázce víc věcí. Hlavním cílem je zastavit konzervativce. Pokud bydlíte v tomto okrsku a věříte v pokračování evropského projektu (myšleno setrvání Británie v EU, pozn. aut.) a za normálních okolností volíte konzervativce nebo labouristy, tentokrát hlasujte pro liberální demokraty.

Foto: Profimedia.cz

Steve Coogan s kandidátem liberálních demokratů Olim Henmanem.

Protože volit v Lewes Labour Party nemá smysl…

Ano, je to vyhozený hlas. Hlavní souboj se odehrává mezi konzervativci a liberály. Vzkaz pro zbytek země je jasný. Ať žijete v jakémkoli okrsku a jste buď labourista nebo konzervativec starého střihu „One Nation”, tzn. strany Michaela Heseltina, Kena Clarka nebo Johna Majora, měli byste volit toho kandidáta, který má největší šanci porazit místního konzervativce. Někdy to znamená volit labouristy, jinde zase liberály, jako tady u nás.

Lidé tedy mají opustit tradiční stranický klíč”, podle něhož se většinou orientují?

Ano. Musejí si zjistit, kdo je „Hot on the heels”, těsně v patách konzervativnímu kandidátovi v okrscích, kde to je nebo může být těsné. Volte chytře. Buďte jako subtilní boxer, který nastupuje proti vyššímu a těžšímu soupeři. Myslím, že v těchto volbách jde víc o sdílené hodnoty těch, kteří chtějí vyhodit konzervativce ze sedla, než kdykoli předtím. Pokud věříte v laskavější společnost založenou na spolupráci lidí, musíte torye „vykopnout”.

Foto: Profimedia.cz

Steva Coogana můžete znát třeba z role novináře ve filmu Philomena.

Podle Vás tedy dnešní Konzervativní strana je něčím jiným, než bývala?

Myslím, že toryové opustili své tradiční pozice a podporovatele. Boris Johnson ze své strany dezertoval. Tohle už nejsou ti konzervativci, jejichž přístup byl založený na soucitu s lidmi. Vidím cynický, nevlídný výkyv směrem doprava, který se nelíbí ani umírněným členům této strany.

Když se bavíte s lidmi na ulici, co se jim honí hlavou? Jak moc mají na srdci dokončení brexitu nebo právě taktické hlasování?

Musím říci, že potkávám hodně labouristických voličů, kteří mají – tak jako já – k brexitu jiný postoj než naše stranické vedení. Konzervativci jsou mistry v přežívání a v tom, udělat všechno pro to, aby se udrželi u moci, včetně paktování se s lidmi typu Nigela Farage. Lidé by si toto všechno měli uvědomit a ve čtvrtečních volbách udělat kompromis. Kompromis pro dobro této země. Je frustrující, že k něčemu takovému nedospěli lídři stran. Lidé by ale měli jít a volit takticky.

Reklama

Doporučované