Hlavní obsah

Britští vědci popsali šest variant nemoci covid-19

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Pacienty s nemocí covid-19 lze rozdělit do šesti různých kategorií s unikátními kombinacemi příznaků, přičemž u každé z variant má choroba různě závažný průběh. Uvádí to nový článek vědců z univerzity King's College London.

Článek

Článek je součástí projektu COVID Symptom Study, jehož cílem je podrobně zmapovat příznaky nemoci způsobované koronavirem SARS-CoV-2. Aplikaci, skrze kterou mohou lidé expertům hlásit své symptomy, si už stáhlo více než čtyři miliony lidí. Podle tvůrců tak jde o největší studii svého druhu na světě.

Vědci z King's College London nyní na základě shromážděných dat popsali šest různých variant covid-19, které se vyznačují „specifickým seskupením symptomů nastupujících v charakteristických momentech při postupu nemoci“. Dva typy covid-19 britský tým přirovnává ke chřipce, další označuje jako „gastrointestinální“ a zbylé tři klasifikuje jako „vážné“.

Studie popisuje šest typů covid-19 jako:

1. Typ podobný chřipce bez horečky: bolest hlavy, ztráta čichu, kašel, bolest v krku, bolest na hrudi, žádná horečka.

2. Typ podobný chřipce s horečkou: bolest hlavy, ztráta čichu, kašel, bolest v krku, chrapot, ztráta chuti k jídlu, bolest svalů, horečka.

3. Gastrointestinální: bolest hlavy, ztráta čichu a chuti k jídlu, průjem, bolest v krku, bolest na hrudi, žádný kašel.

4. Vážný typ první, únava: bolest hlavy, ztráta čichu, kašel, horečka, chrapot, bolest na hrudi, únava.

5. Vážný typ druhý, zmatenost: bolest hlavy, ztráta čichu a chuti k jídlu, kašel, horečka, chrapot, bolest v krku a na hrudi, únava, zmatenost, bolest svalů.

6. Vážný typ třetí, břišní a dýchací: bolesti hlavy, ztráta čichu a chuti k jídlu, kašel, horečka, chrapot, bolest v krku, bolest na hrudi, únava, zmatenost, bolest svalů, dušnost, průjem, bolest břicha.

Pacienti s typy 4, 5 a 6 byli s větší pravděpodobností hospitalizováni a potřebovali respirační podporu, uvedli vědci.

Každý typ nemoci se údajně pojil s různě těžkým průběhem a různými potřebami, pokud jde o léčbu. „Jste-li schopni v pátý den (nemoci) určit, kdo z pacientů má jaký typ koronaviru, máte čas na poskytnutí včasné podpory. Lze například monitorovat kyslík v krvi nebo hladinu cukru a zajistit, že jsou patřičně hydratovaní. Je to jednoduchá péče, kterou lze zajistit i v domácnosti, což by předcházelo hospitalizacím a zachraňovalo životy,“ uvedla členka výzkumného týmu Claire Stevesová.

Studie naznačuje, že nákaza koronavirem se může projevovat velmi pestrou škálou příznaků. Všichni uživatelé mobilní aplikace, kteří nějaké symptomy hlásili, si prý stěžovali na bolest hlavy a ztrátu čichu, k těmto potížím se ale často přidávaly svalové bolesti, horečky, bolest v krku, ztráta chuti i průjem.

Autoři studie uvádí, že některé hlášené příznaky jako pocit zmatení, břišní bolesti a dušnost jsou typickým znakem nejvážnějších forem nemoci, ačkoli „nejsou obecně brány jako symptomy covid-19“.

Vědci k identifikaci různých skupin symptomů využili algoritmus strojového učení, který analyzoval data od přibližně 1600 pravidelných uživatelů aplikace. Reuters podotýká, že nový článek zatím nevyšel v žádném odborném médiu a neanalyzovali ho nezávislí odborníci.

Počet nakažených koronavirem od začátku pandemie překročil celosvětově 14 milionů, uvádí agentura Reuters. Dodala, že je to poprvé, co ve světě přibyl milion nově potvrzených případů za méně než 100 hodin.

Reklama

Doporučované