Hlavní obsah

Covid-19 léčí „zázračným nápojem“, pak umírají na otravu

Foto: Profimedia.cz

Muž kupující oxid chloričitý.

Reklama

Stačí to vypít a zcela se uzdravíš z nákazy covid-19. To se nyní během pandemie koronaviru začalo v některých zemích tvrdit o oxidu chloričitém. Naposledy v Bolívii, kde ovšem po jeho požití lidé umírají.

Článek

Když v dubnu americký prezident Donald Trump bezelstně navrhoval nitrožilní aplikaci dezinfekce, málokdo věřil, že by tak lidé skutečně s chemickými koktejly zamýšleli. Bolivijské město Cochabamba je však důkazem opaku. Jako účinná zbraň proti koronaviru má zde reklamu oxid chloričitý, který má údajně vyléčit nejen covid-19, ale také AIDS či rakovinu. Má se jen vypít.

Nepomohlo ani varování odborné veřejnosti, vědeckých asociací a ministerstva zdravotnictví. Dezinfekčním prostředkem se už několik lidí v hlavním městě La Paz otrávilo. V Cochabambě to bylo za minulý týden 10 lidí.

Oxid chloričitý

Chlordioxid neboli oxid chloričitý je známý jako velmi účinné oxidační činidlo, primárně se používá pro bělení buničiny, ale své místo má při dezinfekci pitné vody ve veřejných zdrojích. Mimo to se s ním setkáváme v různých zdravotnických zařízení, hotelích, nemocnicích a při úpravě vody v potravinářském průmyslu.

Přesto je po přípravku ve městě sháňka. „Ministerstvo zdravotnictví nemůže doporučovat něco, co nemá vědecký základ,“ řekl Miguel Ángel Delgado, vedoucí ministerského úřadu.

Užívání oxidu chloričitého má ale podporu v bolivijských nejvyšších politických kruzích. Minulý týden senát schválil návrh zákona, který dovoluje nouzovou „výrobu, uvádění na trh, dodávky a používání roztoku oxidu chloričitého pro prevenci a léčbu koronaviru“. Návrh zákona vyžaduje schválení prozatímní prezidentky Jeanine Áñezové, která je po pozitivním testu na koronavirus v karanténě a i ona našla společnou řeč s vládní opozicí podporující oxid chloričitý.

Foto: Profimedia.cz

Fronty se před lékarnou v Cochabambě stojí z jasného důvodu.

Silná opoziční podpora v Cochabambě tak přímo nabádá vystrašené místní k požívání dezinfekčního prostředku. Cochabamba eviduje asi 440 úmrtí na covid-19, což je čtvrtina z celkového počtu hlášených úmrtí v Bolívii. Skutečné počty jsou ale pravděpodobně vyšší.

„Bojím se, takže to musím zkusit,“ uvedl podle The Guardianu 34letý učitel Andrés Poma, který nevěří, že mu v případě onemocnění pomůže místní zdravotnictví. „Co mám dělat? Mám zemřít před dveřmi nemocnice nebo u dveří mého domu?“

Návrh zákona o povolení používání oxidu chloričitého a tradiční medicíny k léčbě covid-19 podpořila i guvernérka státu Cochabamba Esther Soria. Starosta José María Leyes dokonce podporuje bezplatnou distribuci bělicího přípravku k léčbě pacientů.

Proti přesvědčení politiků stojí členové vědecké asociace Cochabamby. Její prezident, Fernando Rengel, prohlásil, že sice existují tradiční přesvědčení, že je tato látka „zázračná“ a dokáže vyléčit rakovinu, AIDS i malárii, „neexistuje ale žádná vědecká studie, která by dokázala, že tomu tak skutečně je“.

Oxid chloričitý se tak řadí mezi vědecky neověřená „léčiva“, která jsou během pandemie nabízena vystrašeným lidem zejména na internetu. Letos v dubnu například federální soud Jižní Floridy nařídil skupině Církev zdraví a léčby Genesis II, aby přestala v USA prodávat obdobný produkt Miracle Mineral Solution (MMS). Ten byl dle prokurátorů nabízen k léčbě jak covid-19, tak autismu. Americká správa potravin a léčiv již dříve vydala veřejná varování, že MMS může způsobit nevolnost, zvracení, průjem a těžkou dehydrataci.

Reklama

Související témata:

Doporučované