Hlavní obsah

Trump si nasadil antimalarika: Začal jsem to brát, myslím, že je to dobré

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump užívá už více než týden hydroxychlorochin jako prevenci před koronavirem.

Reklama

Americký prezident Donald Trump přiznal, že už více než týden bere lék na malárii, aby předešel nákaze nemocí covid-19. Přestože neexistuje důkaz, že by hydroxychlorochin na virus zabíral. Odborníci s Trumpem hlasitě nesouhlasí.

Článek

„Začal jsem to brát, protože si myslím, že je to dobré. Slyšel jsem mnoho dobrých příběhů,“ řekl Donald Trump v pondělí. Veřejně přiznal, že už přibližně týden a půl užívá antimalarikum hydroxychlorochin a zinkový doplněk stravy.

Trump dlouhodobě prosazuje hydroxychlorochin jako lék na koronavirovou nákazu. Navíc tvrdí, že mu lék doporučil lékař Bílého domu. Přesto mu léky nepředepsal, Trump si je prý osobně vyžádal. „Zeptal jsem se ho, co si myslí, a on odpověděl: No, jestli chcete,“ popsal dialog s doktorem Donald Trump.

„Po mnoha diskusích, které jsme spolu měli o pozitivech a negativech užívání hydroxychlorochinu, jsme došli k závěru, že potenciální pozitivní účinky převažují nad riziky,“ komentoval situaci Trumpův lékař Sean Conley podle americké stanice CNN.

Odborníci se totiž shodují, že antimalarikum nemá kýžený efekt na nový typ koronaviru. Látka může vyvolávat vedlejší účinky. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v dubnu před užíváním hydroxychlorochinu u pacientů s nemocí covid-19 mimo nemocnice varoval. Podle něho může způsobit vážné poruchy srdečního rytmu.

Hydroxychlorochin a podobná látka chlorochin se desítky let používají k léčbě malárie a některých autoimunitních onemocnění, jako je revmatoidní artritida a lupus.

O možné účinnosti látky proti nemoci covid-19 se začalo hovořit v březnu po zveřejnění francouzské studie, která uvedla hydroxychlorochin v kombinaci s azithromycinem. To je antibiotikum, které může pomoci pacientům s koronavirem. Vědecký časopis, který studii vydal, později uvedl, že článek nesplnil očekávaný standard.

Proti neotestovanému používání antimalarika se vyjádřila i šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. „Je to přece jen náš prezident, byla bych klidnější, kdyby neužíval něco, co není potvrzeno od vědců, s přihlédnutím i k jeho věku a také, řekněme, k jeho váhové skupině. Není to dobrý nápad,“ řekla Pelosiová pro CNN.

Ke skepticismu ohledně hydroxychlorochinu se přidal i hlavní americký epidemiolog, Anthony Fauci. Ten během tiskové konference přímo s Donaldem Trumpem v zádech varoval, že dokud látka není řádně otestována, nedoporučuje její užívání.

Reklama

Doporučované