Hlavní obsah

Brněnská polní nemocnice je skoro hotová, marně ale čeká na lůžka

Foto: město Brno

Snímek je z budování záložní nemocnice na brněnském výstavišti.

Reklama

Fakultní nemocnice Brno dnes navezla do vznikající záložní nemocnice na brněnském výstavišti zdravotnický materiál, jako například respirátory a injekce. Marně však čeká na polohovací postele ze státních hmotných rezerv.

Článek

Mluvčí nemocnice Veronika Plachá doufá, že postele dorazí ve čtvrtek. Záložní nemocnice s 300 lůžky má být hotová v pondělí, kdy by mohla přijmout prvního pacienta s nemocí covid-19.

Polohovací postele měly dorazit už dnes. Podle informací ČTK, které má z více zdrojů, nastal ale problém v tom, že do Brna měla původně zamířit zastaralá lůžka z Opavska, která už nechtěli v záložní nemocnici na výstavišti v pražských Letňanech. Plachá se k tomu ale nevyjádřila. „Doufáme, že nám postele dorazí ve čtvrtek. Stále čekáme na písemné vyjádření ministerstva zdravotnictví,“ řekla.

Pokud by postele nedorazily, má podle ní nemocnice náhradní varianty. Jednou z nich je dočasné využití 60 normálních postelí z rezerv města Brna, které už v úterý poskládali na výstavišti hráči hokejové Komety Brno. Tyto postele by měly sloužit personálu ve volnu. „Jako nejkrajnější variantu máme přichystáno i našich 50 polohovacích lůžek, která bychom mohli poskytnout,“ doplnila Plachá.

Dnes do záložní nemocnice dorazil zdravotnický materiál. „Navezli jsme tam jednu dodávku. Mezi věcmi byly například respirátory, ochranné obleky, rukavice, ale také štíty, kanyly nebo injekce,“ vyjmenovala Plachá.

Polní nemocnice vzniká na výstavišti v pavilonu G2 kvůli tomu, že by nemocnicím v Jihomoravském kraji nestačila lůžka pro pacienty s covidem-19. Zatím nemocnice lůžka mají, počet hospitalizovaných ale každým dnem narůstá a nyní je jich více než 1 000. Problémy jsou s personálem, který o pacienty s koronavirem pečuje. Část personálu je totiž sama nakažená, část také zůstala s dětmi doma kvůli zavřeným školám.

Řídicím týmem personálu bude skupina odborníků, kteří vyjíždějí do oblastí zasažených nějakou katastrofou, takzvaný Emergency Medical Team. „Lidé, kteří tvoří tým bez ohledu na to, jestli jsou to lékaři nebo zdravotní sestřičky, jsou z podstaty velmi aktivní, povahou dobrodruzi a především týmoví hráči, což je předpoklad úspěchu při řešení nelehkých situací, ať už zde v České republice, nebo kdekoliv na světě,“ řekl vedoucí lékař týmu a přednosta Kliniky úrazové chirurgie Fakultní nemocnice Brno Milan Krtička.

Tým má šest lékařů a 18 sester. Možné je i zapojení dalších podobných týmů z evropských zemí.

Reklama

Doporučované