Hlavní obsah

Brněnská rarita. Lední medvědice Cora posílá do světa páté odchované mládě

Ledním medvědům v Brně se dlouhodobě daří. Medvědice Noria na konci srpna odjede do Německa. Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Místo draka se Brně v posledních letech proslavil jiný zvířecí symbol. Lední medvědi z tamní zoo pouští do světa už páté odchované mládě.

Článek

Nikdo nezná medvědici Coru tak jako její ošetřovatel Jaroslav Jasínek. „Věřím, že je znovu březí. A když všechno půjde dobře, může se v listopadu zase narodit mládě nebo mláďata,” říká.

Brněnská zoologická zahrada se přitom na konci srpna rozloučí s pátým Cořiným mládětem. Samice Noria má namířeno do Německa.

Jihomoravská zoo si v páru ledních medvědů hýčká světovou raritu. Pokud dvacetiletá samice Cora v listopadu opět porodí samci Umcovi životaschopné mládě, bude to už její šestý potomek v zajetí.

Odchov ledního medvěda je přitom ve světových zoo i v 21. století velká událost. V evropských zoologických zahradách se jich za posledních dvanáct měsíců narodilo dvanáct. „Přežila jen čtyři. Odchovat medvídě v zajetí není jen tak, je to opravdu vzácnost,” dodává mluvčí brněnské zoo Michal Vaňáč.

Když Cora lovila z bazénu malou topící se Noriu, video oblétlo Českou republiku. Stejně jako mnoho dalších kousků. Teď už je dvouletá samice ve vodě jako doma. Z bazénu ráda šplouchá vodu na občasné návštěvy, po boku ukázkové matky pomalu dospěla. Na konci srpna tak Cora pustí do světa pátého úspěšně odchovaného potomka. „Vždy je mi to trochu líto, ale dopředu s tím počítám. V německém Rostocku čeká na Noriu úplně nový výběh,” vypráví Jasínek.

A na počest odjezdu mláděte bude od pátku padat z brněnského orloje speciální edice kuliček s ledními medvědy. Jen to potvrzuje fakt, že tato zvířata nejsou pouze položkou v seznamu stovek chovaných druhů v brněnské zoo. Stala se jejím symbolem. Na propagačních materiálech i díky suvenýrům.

Podobně jako v roce 2007 uměle odchovaný Knut pobláznil celý Berlín a Německo, pomohli brněnští lední medvědi zvýšit prestiž zahrady. „Když se na konci roku 2007 narodili Bill a Tom, v následujícím roce návštěvnost poprvé vystoupala přes 300 tisíc lidí za rok,” vypočítává Vaňáč. Přišlo jich o 70 tisíc víc než v předešlém roce. A podobně to bylo i v letech 2012 a 2016, kdy návštěvníci obdivovali další nově narozená mláďata. I teď se u výběhu brněnských medvědů často tísní davy lidí.

Berlínský Knut se dostal do muzea, jeho obrázek na všemožné suvenýry a má posmrtně zhotovenou dokonce svou vlastní sochu. Brněnští medvědi tak masivní zájem médií i veřejnosti řešit nemusejí, přesto si tamní zoo uvědomuje jejich úlohu pro zahradu. „Snažíme se lední medvědy propagovat, jak jen to jde. Nejde o suvenýry a propagační předměty. Chceme lidi hlavně vzdělávat. Pro lední medvědy je těžké přežít ve volné přírodě. Kvůli globálnímu oteplování ubývá mořský led, který je nezbytný pro tuleně, hlavní zdroj potravy medvědů. Upozorňujeme na jejich situaci,” zdůrazňuje Vaňáč.

Bíle zbarvené šelmy sice mají v brněnské zoo starší výběh, ale podle vychovatelů jim vyhovuje jeho umístění u přírodního skalního masivu. „Medvědi mají dostatek klidu, je tam většinou chládek,” dodává Jasínek.

A v čem podle chovatele tkví spokojenost brněnského medvědího páru? „Skvěle si sedli. Nora není stresující matka. Nestalo se, že by jakékoli předchozí medvídě úmyslně zabila. Některé samice jsou schopné kvůli úleku potomkům ublížit. To u ní nehrozí,” popisuje ošetřovatel.

Přidává i vážnější historku. „Jednou se už asi hodinu a půl po porodu medvíďat ukázalo, že nejsou životaschopná. Přesto jim chtěla dát šanci. V brlohu si je nechala do rána. Celou noc se o ně snažila pečovat, i když věděla, že už nežijí,” říká ošetřovatel.

Přestože je Cora už dvacetiletá, lidé kolem ní věří, že přivede na svět další potomky. Její matka měla poslední mladé v šestadvaceti. „Doufáme, že to vyjde. Pevně věříme, že přijdou další odchovy,” shodují se.

Smutná zpráva ze soboty

V sobotu však přišla z brněnské zoo smutná zpráva - uhynul samec ledního medvěda Umca.

"Umca se dlouhodobě potýkal s problémy se zuby, kvůli kterým musel už jednou podstoupit zákrok. V posledním týdnu se jeho stav zhoršil natolik, že bylo nezbytné v pátek 17. srpna operaci zopakovat," dodal Vaňáč.

Poškození chrupu bylo podle něj poměrně rozsáhlé. Umca se po operaci probral a uhynul následující den. "Akutnost Umcova stavu bohužel neumožňovala odklad, proto jsme nemohli čekat. Lepší představu o příčinách úhynu budeme mít po pitvě," upřesnil mluvčí zoo.

Umca se narodil v Kazachstánu, do brněnské zoo dorazil v srpnu 1999. Stal se pětinásobným otcem, všechny jeho potomky porodila právě samice Cora.

Reklama

Doporučované