Hlavní obsah

Brněnské hudební kluby čelí nejistotě, část už je v provozu, část čeká na tanec

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Některé brněnské hudební kluby spustily koncertní provoz už o prázdninách. Jinde otevřou, až bude možné tančit v sále, případně zatím chystají produkce pod širým nebem.

Článek

Většina provozovatelů poukazuje na nepřehlednou situaci, čelí nejistotě a má obavy z vývoje koronavirové epidemie a případných dalších restrikcí.

Kluby zůstávaly uzavřené celou zimu, která pro ně znamená hlavní sezonu. Část jich pak zahájila provoz okamžitě po rozvolnění. „Začali jsme v podstatě hned, jak to šlo. Ještě v květnu jsme udělali první koncert na sezení. Zájem je veliký, máme věrné fanoušky,“ uvedl Robert Banovský z klubu Melodka. Nyní už v klubu plánují akce pro studenty a doufají, že se nebude opakovat situace z minulého roku, kdy se univerzity po prázdninách neotevřely.

„Opatření nás značně zasáhla, pochopitelně nejvíce finančně. Ekonomicky jsme ale stabilizovaní, a pokud už žádná další opatření nebudou, tak nejsme v ohrožení,“ řekl Banovský.

Ve Staré Pekárně začali s koncerty 1. června, s plány do budoucna jsou však opatrnější. „Pořád nás straší dalšími významnými omezeními, mutacemi, nebo zda je vakcinace dostačujícím řešením. Omezení během podzimu patrně můžou nastat a ochota lidí navštěvovat vnitřní prostory bude nižší,“ napsali dramaturgové Lukáš a Tomáš Kytnarovi.

Už teď se ve Staré Pekárně potýkají s nižším zájmem publika. Opatření podle Kytnarových změnila návyky lidí v chození za kulturou - možná už navždy. Ne všechna opatření podle nich dávala smysl, rozporuplné pocity z toho měli vedle publika i vystupující umělci.

Metro Music Bar otevře poté, co si budou moci v klubech lidé s certifikátem o bezinfekčnosti zatančit. Další brněnské hudební kluby, Fléda a Favál, pořádají o prázdninách venkovní koncerty. „Vnitřní akce začneme plánovat, až to bude mít smysl. To není v případě, kdy se v hudebním klubu nemůže tančit. Stejně tak není klub ekonomicky udržitelný, pokud se musí dodržet čtyři metry čtvereční na osobu,“ sdělil provozovatel klubu Fléda Lukáš Stara.

Nejistota ohledně dalšího vývoje se projevuje i v prodeji vstupenek na venkovní koncerty. „Lidé neví, co bude. Zájem se zvedá až těsně před akcí,“ uvedl Stara. Fléda chystá v srpnu řadu koncertů pod širým nebem. Pro ekonomickou stabilizaci využili v klubu všechny dostupné zdroje jako COVID – kultura nebo Antivirus. Ve volném čase začali podle Stary pracovat na nových programech a také domluvili rekonstrukci prostor.

Reklama

Související témata:

Doporučované