Hlavní obsah

Brněnské veletrhy ožívají, počítají i s podzimními akcemi

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Brněnské veletrhy zhruba po roce a půl útlumu způsobeném koronavirovou pandemií ožívají. O víkendu areál zaplní móda, v plánu jsou i další podzimní akce.

Článek

Připravené jsou ve standardním režimu, avšak s určitými opatřeními. Základním pravidlem je prokazování imunity účastníků buď certifikátem o očkování, negativním testem nebo dokumentem o prodělání nemoci. Mezi další opatření patří ochrana dýchacích cest a dodržování rozestupů 1,5 metru. Zvětší se proto uličky v pavilonech a rozptylové prostory. Na tiskové konferenci to dnes řekl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

„Akce jako veletrhy či kongresy je třeba plánovat dopředu. Jistotu vidíme v rostoucí kolektivní imunitě, kterou mohou prokázat očkovaní lidé a ti, kteří mají protilátky na základě prodělané nemoci. V Česku to bude již určitě více než 60 procent, nacházíme se teda ve zcela jiné situaci než před rokem,“ řekl Kuliš. Návštěvníci by měli v co největší míře využívat on-line nákup vstupenek, aby se netvořily fronty u vstupů.

Podle Kuliše není dodržování opatření tak nereálné jako před rokem, i přesto se nastavená omezení mohou do určité míry projevit na účasti vystavovatelů a návštěvníků. „Existují firmy, které si přejí veletrh bez omezení, a vystavovatelé, kteří se obávají o zdraví svých zaměstnanců, velmi opatrní jsou například Němci. Nastavená pravidla by měla být kompromisem mezi oběma názory. Nechceme ale omezení taková, která by šla proti podstatě veletrhu, kterou je setkávání lidí tváří v tvář a s podáním ruky,“ dodal.

Problém je podle něj cestování ze vzdálenějších zemí, například kvůli neuznávání čínských vakcín nebo omezenému leteckému spojení s Asií či USA. Například čínské nebo indické firmy jsou přitom důležité třeba na Mezinárodním strojírenském veletrhu. Pro geograficky vzdálené potenciální vystavovatele nabízejí Veletrhy Brno možnost hybridních expozic s využitím on-line spojení.

Veletrhy Brno od začátku loňského roku v souvislosti s koronavirovou pandemií musely zrušit téměř všechny akce. Tržby klesly o 90 procent a ztráty činily 258,5 milionu korun před zdaněním.

Druhé pololetí otevřou veletrhy módy Styl a Kabo, v září na ně naváže veletrh Animal TECH s Národní výstavou hospodářských výstav či Světová výstava psů. V říjnu se uskuteční odborné bezpečnostní veletrhy IDET, PYROS a ISET. Připravuje se také Mezinárodní strojírenský veletrh, který byl přeložený na začátek listopadu. Podle Kuliše zatím není jasná jeho podoba, ale jistě bude v menším rozsahu.

Reklama

Doporučované