Hlavní obsah

Brno chce prodat domy, ve kterých bydlí lidé s platnými smlouvami

Foto: Jan Podmol

Jeden z domů, které chce město prodat.

Reklama

Brno řeší díru v rozpočtu kvůli pandemii koronaviru. Chce získat 850 milionů prodejem „nepotřebného“ majetku. Plánuje se však zbavit i domů, ve kterých bydlí nájemníci. Část opozice město kritizuje a raději by domy rekonstruovala.

Článek

Vedení Brna chce pokrýt výpadky příjmů do rozpočtu prodejem majetku, který označilo za „zbytný“. Většinou jde o zchátralé budovy, pro které město nemá využití. Jejich prodejem plánuje získat 850 milionů. V některých domech ale stále žijí lidé, kterým městské části budou muset sehnat nové bydlení. Podle opozice Brno přijde až o stovku bytů, které by mohlo zrekonstruovat a následně využít.

Naposledy umožnili zastupitelé městské části Brna-střed prodej prázdného bytového domu v ulici Pekařská. Ten je sice ve špatném stavu, ale ještě v minulých letech se o něj město soudilo a plánovalo rekonstrukci. „Byl zde jasný záměr získat majetek do úplného vlastnictví, což se povedlo. Místo toho, aby se dům zrekonstruoval, tak se prodává,“ nechápe zastupitel Brna-střed David Oplatek (Zelení), který na rozprodej městských bytů upozorňuje.

Vlastníkem nemovitostí je město Brno, které je svěřuje do správy jednotlivým městským částem. Pokud chce město majetek prodat, musí zastupitelstva městských částí schválit takzvané odsvěření a budovy vyklidit. V případě, že jsou v bytech nájemníci, musí jim sehnat náhradní bydlení.

Oplatek se záměrem města nesouhlasí a vadí mu, že není jasné, co konkrétně zbytným majetkem myslí. „Vypadá to, že se vesměs jedná o bytové domy. To mi v době, kdy Brno, stejně jako mnoho ostatních měst, trpí bytovou krizí, nepřijde úplně chytré. Těmito prodeji město přijde o desítky, možná stovku bytů, které by šly rychle opravit a nabídnout,“ uvedl.

Co se skrývá pod označením zbytný majetek, vysvětlil brněnský radní pro oblast majetku Róbert Čuma (Piráti). „Je to majetek, pro který nemá město využití, typicky dlouhodobě chátrá a není výhled, že by byla jeho oprava rentabilní,“ řekl. Kromě domů jde také o pozemky pod stavbami, které městu nepatří, nebo jsou obklopeny pozemky ostatních vlastníků. „Pokud se zvažuje prodej bytového domu, jedná se vždy o prázdný dům, který je dlouhodobě neobsazený z důvodu špatného technického stavu,“ dodal.

Už v minulém roce ale zastupitelé Brna-střed schválili odsvěření bytového domu v ulici Hvězdová, kde stále bydlí několik nájemníků s platnými smlouvami. Těm tak při případném prodeji bude muset městská část shánět bytovou náhradu. „Už se o tom mluví delší dobu, ale nemáme vůbec žádné informace. Nikdo s námi nemluví,“ řekla žena, která v domě bydlí. Prodej domu má teď ve svých rukou město. „Jakmile bude známo víc informací, nájemníci se je určitě včas dozví,“ sdělila mluvčí městské části Brna-střed Kateřina Dobešová.

Město zvažuje prodej i dalších bytových domů, například toho na adrese Dornych 25a. Také v něm stále bydlí nájemníci – obsazeno je sedm bytů z dvaceti. I tyto lidi bude muset Brno-střed v případě prodeje přestěhovat.

Podle náměstka primátorky, který řeší bytovou oblast a správu majetku, Jiřího Olivy (ČSSD) je ale většina domů vybydlená a jejich stav je neuspokojivý. „Původně se počítalo s tím, že by se všechny domy rekonstruovaly, ale kvůli covidu jsou výpadky příjmů města dramatické,“ vysvětlil. Město tak domy rozdělilo do dvou kategorií – část opraví a zbytek prodá.

Zástupci města rozhodovali o osudech jednotlivých domů také s ohledem na budoucí výstavbu. „Domy, které se budou prodávat, jsou v budoucích luxusních lokalitách a očekává se, že výtěžek z prodeje bude velký. Proto se rozhodlo, že půjdou do aukce,“ dodal Oliva. Je mezi nimi například prázdný dům, který stojí na místě plánované městské třídy.

Samostatnou kapitolou jsou dva velké bytové domy v ulici Dornych blízko nové čtvrti v bývalém areálu Vlněny. Ty sice nejsou součástí zbytného majetku, ale i je chce vedení Brna prodat. Projevila o ně totiž zájem developerská firma CTP, která vlastní nedalekou čtvrť, a primátorka Markéta Vaňková (ODS) požádala dopisem Brno-střed o jejich odsvěření.

Její žádost momentálně projednávají komise městské části, které rozhodnou o dalším postupu. Pokud oba domy město nakonec prodá, bude muset Brno-střed zajistit nové bydlení 77 lidem, kteří tam momentálně bydlí ve 27 bytech. „Máme dostatek náhradních bytů pro nájemníky, proces zajištění náhradního bydlení však bude časově náročný. Nájemcům se budeme snažit najít vyhovující náhradní byt v městské části Brno-střed,“ řekla Dobešová.

Podle ní zatím městská část nemusela řešit žádné stížnosti nájemníků, kteří by stěhování odmítali. „Zpravidla chápou důvody, které vedou k nutnosti přestěhování,“ uvedla. Obyvatelé domů vzhledem k vývoji situace moc informací nemají. „Řekli nám, že se jedná o prodeji, ale nic víc zatím nevíme,“ řekla nájemnice bytu v jednom z domů.

Stejně jako zbytný majetek, chce město i tyto dva bytové domy nově prodávat v elektronických aukcích. Od těch si Brno slibuje transparentnost a větší zisk než v minulosti, kdy prodávalo svůj majetek obálkovou metodu. V to doufají i jednotlivé městské části, které mají nárok na určitou část z prodejní ceny.

Prodej nemovitostí soukromým firmám může do budoucna ovlivnit architektonickou podobu města. „Chápu, že se město zbavuje objektů, které nejsou ekonomicky rentabilní. Ale zároveň říkám, že je nutné přemýšlet i o tom, jestli nemají tyto objekty nějakou architektonickou, urbánní nebo charakterovou hodnotu. Myslím si, že takový princip stanovený vedením města neexistuje,“ uvedl jihomoravský zastupitel Michal Doležel (Spolu pro Moravu), který se dlouhodobě zabývá brněnskou architekturou.

Prodej městských domů je v Brně dlouhodobě velké téma. V roce 2017 chtěl magistrát směnit devět historických budov v hodnotě stovek milionů za pozemky potřebné ke stavbě sportovních stadionů za Lužánkami. Po vlně kritiky a odmítnutí ze strany zastupitelů městské části ale od svého záměru upustil.

Reklama

Doporučované